Városlista
2021. június 19, szombat - Gyárfás

Hírek

2020. Január 22. 17:54, szerda | PR

Jelenünkben a jövő - A Tesla-sztori

Jelenünkben a jövő - A Tesla-sztori

A XXI. század első évtizedét magunk mögött hagyva elmondható, hogy az autóipar egyik legerősebb innovációja a hibrid és elektromos autók gyártása.

A technológiai jelentőségén túl, ez környezetvédelmi szempontból is fontossá vált. Ennek egyik zászlóshajója pedig nem más, mint a Tesla és a mögötte álló géniusz, Elon Musk.

Az indulás
A gyártó első bemutatott modellje a 2006-os Roadster volt, az első elektromos autó. Piaci szinten ez még nem volt egy óriási áttörést hozó széria, azonban a 2008 – 2012 közötti időszak megalapozta a Tesla későbbi sikereit. Ez a siker leginkább a 2008-ban a vezérigazgatói székbe került Musk-nak volt köszönhető.
Musk alapvető metódusa viszonylag egyszerű:
● Előáll egy futurisztikus, megvalósíthatatlannak látszó ötlettel, mely a többség szerint őrültség.
● Befektetőket szerez az ötlethez, majd megvalósítja és óriási sikereket ér el vele.

Válságból a csúcsra: a Model S

A 2008-as válságot kihasználva a Tesla felvásárolta a megbukó General Motorst, melynek köszönhetően immár gyártósorral és központtal is rendelkeztek. Ez a lépés óriási csökkenést hozott a gyártási költségekben. Ezután indulhatott az igazi sikersztori, a Model S fejlesztése és piacra dobása. A prototípus 2008-as bemutatása után négy névvel már megvásárolható volt. Az új típus jóval erősebb lett, mint a Roadster, ám a hangsúly sokkal inkább a luxusra helyeződött.
Épp emiatt ezek az elektromos autók eleinte sokak számára elérhetetlen kategóriát jelentettek. Az idő elteltével és a költségek optimalizálásával azonban változott a helyzet, ma már akár használt modellekre is bukkanhatunk. Így az alapárhoz képest olcsón juthatunk hozzájuk, elég csak szétnéznünk a használtautó kereskedések, vagy az aukciós portálok árverezett autói között.
Luxus- vagy népautó?

A 2015-ben piacra dobott városi terepjáró, Model X még szintén a luxust képviselte, maradva a szűkebb vásárlói rétegnél. A gyár döntéshelyzetbe került, és változtatott. Az igényeket felismerve 2016-ban előálltak az olcsóbb, népautónak szánt Tesla Model 3-mal. A bemutatása utáni első hétben máris 325.000 előrendelést vettek fel rá, mely jelzi a Tesla piaci terjeszkedését, a „népautó” státusz erősödését. Az előzőek mellett ennek is köszönhető a használtautó piacon való egyre gyakoribb felbukkanásuk.

Mi lehet a kulcs?

Leginkább Musk szemlélete, mely nem elsősorban autóipari, sokkal inkább technológiai. Jól példázza ezt a sokat vitatott, ám végső soron bevált megoldás, a robotpilóta, mely az önvezető autók vízióját valósította meg az elmúlt évtizedben. A high-tech fejlesztések központba állítása kijelöli az utat is, hiszen elsősorban a tehetősebb vásárlókat célozzák meg termékeikkel, ugyanakkor a gyártósorok fejlesztésével az autók ára is csökken.

A Tesla Motors útját látva sokszor kongatták már a vészharangot, a cég azonban sikeresen fennmaradt, végig a megkezdett úton maradva. A márka azóta is folyamatosan új és innovatív megoldásokon dolgozik, amit jól jelez a futurisztikus és robusztus CyberTruck prototípusa, mellyel a vállalat újra szintet lép, ugyanazzal a kompromisszummentes, jó értelemben vett makacs hozzáállással, mely megrengette a piacot.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 18. 15:41, péntek | PR

Reumakórházból járási hivatalt építettek

Egy évek óta nem használt, korábban reumakórházként működött épületet alakított át járási hivatallá és kormányablakká, a Jánosik és Társai Kft.

2021. Június 16. 13:52, szerda | PR

Kompresszor alkatrészekkel a hosszútávú működésért

A kompresszorokat sok más eszközhöz hasonlóan hosszútávú és strapabíró használatra tervezték. Az élettartam persze típusonként eltérhet és az igénybevétel mértéke sem mindegy.

2021. Június 16. 13:45, szerda | PR

Mire figyelj az autó átvizsgálásnál Budapesten?

Minden városban akadnak kóklerek, de a nagyvárosokban ez kiemelten komoly gond, hiszen egy nagy piacon mindig lesz új balek. Mire figyelj az autó átvizsgálásánál Budapesten, ha el akarod kerülni az átveréseket?

2021. Május 21. 10:33, péntek | PR

Nem engednek a minőségből a Jánosik és Társai Kft.-nél.

Idén, a járványhelyzet miatt különleges szabályokat betartva világították át a Jánosik és Társai Kft.-t a külső auditorok. Az internetes technika segítségével, a szigorból semmit nem engedve, minősítették a céget.