Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Július 14. 08:14, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Jelentős károkat okozott a vihar

Jelentős károkat okozott a vihar

Éjfélig országszerte több mint négyszáz helyszínre riasztották a tűzoltókat a viharos időjárás miatt.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Kossuth Rádióban és az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: a legtöbb bejelentést Veszprém megyéből kapták. Jellemzően leszakadó faágak, kidőlt fák okoztak gondot, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék pedig pincéket öntött el. Fennakadások voltak a közúti és a vasúti közlekedésben is. Hajdú Márton hozzátette: ötven helyszínen jelenleg is dolgoznak a tűzoltók. A vihar most a déli országrészben, Baranyában tombol.

Fennakadások a vonatközlekedésben

A vihar miatt továbbra is vannak fennakadások a vasúti közlekedésben. A fehérvári vonalon már helyreállt a menetrend, a pécsi, a szolnoki és a Pécs-Gyékényes vonalon azonban még a szokásosnál hosszabb a menetidő.

A Budapest-Dombóvár-Pécs vasútvonalon reggel fél hat után fák dőltek a felsővezetékre. A vonatokat dízelmozdonyok húzzák, jelentősek a késések.

A Dunántúlon, Pécs és Gyékényes között több helyen szintén a pályára dőlt fák miatt áll a vonatközlekedés.

A sínekre dőlt fák miatt áll a vonatforgalom Soltvadkert és Pirtó között is. A Budapest-Kunszentmiklós-Kelebia vonalon késésekre kell számítani. Az utasokat várhatóan vonatpótló buszok viszik Soltvadkert és Kiskunhalas között.

Az aktuális helyzetről információk találhatók a www.mavcsoport.hu címen, a Vonatinfó alkalmazáson, valamint a MÁVDIREKT információs vonalán, a +36-1-349-49-49-es telefonszámon.

Éjszaka a fővárosra is lecsapott a vihar

Szerda éjszakára Budapestet is elérte az ország nyugati felében órák óta tomboló vihar. A fővárosban egyelőre csak kisebb károkról érkezett bejelentés a katasztrófavédelemhez.

A XI. kerületi Baranyai téren autóra esett egy nagyobb faág, a XIV. kerületi Abonyi úton pedig három autóra zuhant egy kettétört fa.

A XIII. kerületi Reitter Ferenc utcában egy építési területet határoló kordont fújt el a szél, a tűzoltók állították vissza a helyére.

Budapesthez közel, Pilisvörösváron félméteres víz állt a vasúti aluljáróban, amit a helyi önkéntes tűzoltók szivattyúztak ki, így újra megindulhatott a forgalom. Solymáron pedig egy húszméteres fa dőlt a villanyvezetékekre, itt a helyi önkéntes tűzoltók munkáját a fővárosi hivatásos egységek is segítik.

A fővárosban közlekedési baleset is történt, a III. kerületi Madzsar József utcában fának ütközött egy utasokat nem szállító autóbusz, a sofőrt a mentők vizsgálják.

A Balatonnál az északi parton tombolt a leghevesebb vihar

A Balaton térségét nyugati, délnyugati irányból szerda este fél nyolckor érték el a heves zivatarok. A legerősebb góc, egy szupercella (örvénylő zivatar) centrumával az északi part mentén haladt el, és sokfelé rendkívül intenzív csapadékot, pusztító jégesőt és orkánerejű szelet okozott – számolt be róla Horváth Ákos meteorológus, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője éjjel az MTI-nek.

A Balaton térségében a legerősebb széllökéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mérőhálózatán Zánkán 20.05-kor (112 kilométer/óra), Balatonfüreden 20.25-kor (115 kilométer/óra), továbbá Siófok és Alsóörs között a vízközépi mérőcölöpön 20.30-kor (120 kilométer/óra) regisztrálták.

A várható heves viharra már a reggeli óráktól figyelmeztetést adott ki az OMSZ siófoki obszervatóriuma, és a vihar közeledtét a tó körüli, másodfokon villogó viharjelző rendszer is megfelelően jelezte. Ennek köszönhetően a vízi rendészet munkatársai időben figyelmeztették a vízen tartózkodókat, illetve időben sikerült lemondani a szabadtéri koncerteket is.

Fesztiválokat állítottak le

Teljesen megsemmisítette az éjszakai vihar az 5. Vince Balaton Fesztivál sátrait Balatonfüreden. A romok eltakarítása egész éjjel tartott. A diónyi jég és az orkán erejű szél a Kékszalag vitorlásverseny kikötőben álló hajóit sem kímélte.

Dunaújvárosban és Velencén is fesztiválokat állítottak le az országon átvonuló, villámlásokkal tarkított vihar miatt.

A rendezvényeket ugyanakkor nem szakították félbe, a katasztrófavédelem és a szervezők úgy ítélték meg, hogy a fesztiválozók biztonságban vannak, nem kellett kiüríteni a területeket, csupán a programokat függesztették fel a vihar elvonultáig.

Velencén kedden vette kezdetét az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT), Dunaújvárosban múlt péntektől e hét vasárnapjáig tart a Rockmaraton nevű fesztivál.

Napokig is eltarthat a kárfelszámolás Veszprém megyében

Napokig is eltarthat a szerdai vihar utáni kárfelszámolás Veszprém megyében, ahol annyi esetet kell megoldaniuk a tűzoltóknak, mint amennyi az egész országban szokott bekövetkezni egy átlagos napon – közölte csütörtökön hajnalban a katasztrófavédelem.

A bejelentések döntő többsége útra vagy lakóházakra dőlt fákról, megrongált tetőszerkezetekről, valamint elöntött helyiségekről szól; több mint 200 hívást fogadtak a tűzoltók, azonban a jelzett veszélyhelyzetek közül néhány a rajok kiérkezése előtt megszűnhet: ilyenek lehetnek például a viharok utáni gyors vízbetörések.

A közlés szerint még legalább 130 beavatkozás áll a Veszprém megyei, illetve a környező megyék városainak hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói előtt.

Címkék: lecsapott, tombol, vihar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.