Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 02. 11:38, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Jelentős béremelésre számíthatnak a pedagógusok

Jelentős béremelésre számíthatnak a pedagógusok

Három lépcsős közszolgálati béremelésről döntöttek a hétvégi kormányülésen a Magyar Nemzet információi szerint. Jövő év január 1-jétől 15 százalékkal, egy évvel később újabb 10 százalékkal, míg 2016 első napjaiban további 5 százalékkal magasabb fizetést kapnak majd a közszolgálatban dolgozók.Mindez azonban az ország gazdasági teljesítményétől is függ.

A béremelés az Orbán-kormány által elindított egységes életpályamodell bevezetéséhez kapcsolódik, amelynek során megteremtették a kormánytisztviselők, a rendőrök, a katonák, a vám- és pénzügyi területen és a többi hivatásos állománynál dolgozók, továbbá az önkormányzatoknál és más közintézményeknél foglalkoztatott köztisztviselők által betöltött hivatások közötti átjárhatóságot.

A pedagógusok fizetése már szeptembertől növekszik, az ígért emelés felét most, a másikat jövőre kapják meg. A konkrét ütemezésről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerint július 10-én dönthetnek, de az már biztos, hogy az életpályamodell teljes körű bevezetésével átlagosan másfélszer többet keresnek majd a pedagógusok.

A köznevelési törvény szerint az új illetményalap a mindenkori minimálbérhez igazodik majd, egyetemi végzettség esetén annak 200, főiskolai diploma esetén 180 százaléka lesz. Ha a kormány nem módosít a törvényben már meghatározott fizetési kategóriákon, akkor a pályakezdő pedagógusok bére a mostani bruttó 122, illetve 129 ezer forintról 176, illetve 196 ezerre emelkedhet. A fokozatokhoz tartozó béreket rögzítő melléklet szerint a komolyabb munkatapasztalattal bírók még jobban járnak: hat-nyolc ledolgozott év után az emelés mértéke a százezer forintot is meghaladja.

Az alapbér mellett egyébként a pótlékok is jelentősen megugranak. Míg például az osztályfőnöki pótlékot a jelenleg hatályos kormányrendelet 7 és 20 ezer forint között rögzíti (a konkrét összeget a fenntartó határozhatja meg), az új táblázat már végzettségtől függően 18–53 ezer, illetve 20–59 ezer forintos kereteket tartalmaz. Az intézményvezetői pótlék várhatóan 70 és 141 ezer, valamint 78 és 156 ezer forint között fog alakulni. A gyógypedagógiai pótlék – ugyancsak végzettség függvényében – legalább 8800, de legfeljebb 19 600 forint lehet, ugyanennyi jár majd a hiányszakon tanító és a több szakot tanító pedagógusoknak is, míg a munkaközösség-vezetők átlagban 15 ezer forintot kaphatnak a korábbi 6 ezerben maximált összeg helyett. Heti egy órakedvezményükről ugyanakkor mind a munkaközösség-vezetőknek, mind az osztályfőnököknek le kell mondaniuk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: