Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Október 11. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti

Javult a baromfitartók járványvédelmi felkészültsége, de még nem elég hatékony

Javult a baromfitartók járványvédelmi felkészültsége, de még nem elég hatékony

Bár javult a baromfitartók járványvédelmi felkészültsége, túlnyomó többségük továbbra is csak a hatóság által előírt, az újratelepítéshez szükséges ellenőrizhető és szankcionálható minimum feltételeket teljesíti

- közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel. A közlemény szerint a baromfitartók többségének a felkészültsége még mindig nem éri el a hatékony és eredményes megelőzéshez szükséges szintet, amivel elkerülhető lenne egy, a tavalyihoz hasonló méretű járvány kialakulása.

A Nébih mindezt a véget ért egyhetes, átfogó járványvédelmi ellenőrzése alapján állapította meg, amelyet a Baromfi Termék Tanáccsal (BTT) és a kormányhivatalokkal együttműködve végzett szeptember végén. A járványvédelmi vizsgálatot azért szervezte meg a hatóság, hogy minimalizálja a madárinfluenza újbóli megjelenésének kockázatát. A szakemberek elsősorban a madárinfluenza által leginkább veszélyeztetett megyékben - Bács-Kiskun, Békés, Csongrád - mérték fel a baromfiágazat készültségét.

A Nébih ellenőrei az állattartók egyikénél sem tapasztaltak olyan súlyú hiányosságot, ami azonnali intézkedést igényelt volna. Minden telepet körbe kerítettek, a baromfikat mindenhol zártan, fedett helyen etették. Sehol sem lépték túl az előírt telepítési sűrűséget. A hatóság szerint ebből következően - ha a járványügyi helyzet megköveteli - megvalósulhat az állatvédelmi szempontoknak is megfelelő zárt tartás.

A tapasztalatok szerint mindenhol megvoltak az állatok és a takarmány nyomon követését lehetővé tevő dokumentumok és a takarmányt úgy tárolták, hogy azzal vadon élő madarak ne érintkezhessenek. A legalapvetőbb járványvédelmi feltételek mindenhol teljesültek - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére