Városlista
2021. október 25, hétfő - Bianka

Hírek

2019. Május 15. 12:11, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Javíttassuk meg, vagy vásároljunk újat?

Javíttassuk meg, vagy vásároljunk újat?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokan már nem is javíttatják meg az elromlott készülékeiket, hanem inkább újat vásárolnak.

Sokan úgy vélik, hogy az ár határozza meg egy készülék élettartamát. A szakemberek azt tanácsolják, hogy az elromlott háztartási készülékeket nem érdemes azonnal kidobni, először keressünk fel egy szerelőt.

A mosógépekből például ma már nagyon nagy a választék. Elöltöltős, felültöltős, szárítós és nem szárítós, kicsi és nagy mosógépek is megtalálhatók a piacon. Egy körülbelül 70 ezres mosógép esetében nem várható el a hosszabb idejű tartósság, mint például egy 200-250 ezres vagy még drágább mosógépnél – tájékoztatott Nagy Attila mosógépszerelő.

Szerinte akárcsak a ruhadivatban, úgy az elektronikai cikkek között is megtalálhatók azok a termékek, amelyek olcsóbbak, ám rövidebb élettartamúak. Éppen ezért, aki teheti, jobban jár, ha költségesebb, de tartósabb elektronikai eszközt választ.

A kaliforniai Livermore tűzoltóállomásán található villanykörtét még 1901-ben csavarták a helyére, és a mai napig működik. Hogyan lehetséges ez, amikor elektronikai eszközeink többsége manapság csak néhány évet bír ki? – teszik fel sokan a kérdést.

Az elavulás természetes jelenség

Közülük nem kevesen a tervezett elavulásra gyanakodnak. A tervezett elavulás azonban nem negatív és nem is pozitív folyamat, hiszen természetes jelenségről van szó – mondta el Zalavári József, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára az M1 Kék bolygó című műsorában. Hozzátette, minden tárgynak van természetes elavulása, amely alapján nagyjából meghatározható, hogy mennyi ideig működik a készülék.

Valójában egy olyan stratégiáról van szó, amelyben az ár-érték arány a mérvadó. A tervezett elavulásnak alapvetően két fő formáját különböztetjük meg – fogalmazott Fidrich Róbert, a Fenntarthatóság Felé Egyesület programvezetője. Az első forma, amikor fizikailag tönkremegy és használhatatlanná válik egy adott termék, a másik esetben pedig a készülék még működőképes, azonban mégsem használják az emberek.

Megterheljük a környezetünket

Az újabb és újabb termékek folyamatos előállításával azonban jelentősen megterheljük a környezetünket – hívta fel a figyelmet. Nagy mennyiségű nyersanyag használódik el, és az elromlott termékek sok esetben hulladékként kerülnek a lerakó telepekre.

Zalavári József szerint a technikai elavulás többrétű is lehet. Ezt befolyásolhatja a divat, az újabb és egyre modernebb gépek megjelenése, de a belső műszaki tartalom elavulása, a fizikai anyag leromlása is meghatározhatja a folyamatot. Minden gépnek megvannak a saját változatai és tulajdonságai, amelyeket figyelembe vesznek a terméket előállító szakemberek, akik a fejlesztések során optimalizálják a felmerülő problémákat.

Aláírásgyűjtés a szigorúbb törvényekért

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Fenntarthatóság Felé Egyesület aláírásgyűjtésbe kezdett, mert szigorúbb törvényeket szeretnének a termékek hosszabb élettartama érdekében. Szeretnék elérni, hogy öt, majd pedig tíz év legyen a tartós fogyasztási cikkek jótállási ideje.

De nemcsak a gyártók, a fogyasztók is tehetnek az eszközök elavulása ellen, például azzal, ha helyesen használják, karbantartják azokat.

Mosógépek esetében például érdemes rendszeresen megtisztítani a szűrőt. Hasonló időközönként hasznos legalább három deciliter háztartási ecettel tisztító mosást végezni, majd áttörölni a gépet. Az is fontos, hogy a megadott súlynál több ruhát ne gyömöszöljünk bele. Ezeket a szempontokat betartva még a gyengébb minőségű termékek élethossza is megnövekedhet, és jelentősen csökkenthető az elektronikai hulladék mennyisége.

A címlapfotó illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 25. 14:41, hétfő | Helyi

Sebességellenőrzést tartottak Bács-Kiskun megyében

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóit bevonva tartottak közlekedési akciót a megye rendőrei, amelynek eredményeként 6 óra alatt 245 szabálytalankodóval szemben intézkedtek.

2021. Október 25. 12:49, hétfő | Helyi

Az őszi szünetben is sok izgalmas útvonalat ajánl a MÁV-START a kerékpárosoknak

Idén eddig rekordszámú, 120 ezernél is több kerékpáros utas döntött úgy, hogy túrajegy felhasználásával, vasúttal közelíti meg a túrához tervezett útvonal kiindulópontját.

2021. Október 25. 09:03, hétfő | Helyi

Program a falusi kisboltok megmaradásáért