Városlista
2023. április 1, szombat - Hugó

Hírek

2014. Május 05. 14:27, hétfő | Helyi
Forrás: Adrienn -

Jászszentlászló ünnepelt: 140 éves

Jászszentlászló ünnepelt: 140 éves

Május 1-jén a Civil Kulturális Nap keretében Jászszentlászló alapításának 140. évfordulóját ünnepelték. A jeles esemény az alapító-, illetve a testvértelepülések delegáció részvételével zajlott.

H. Tóth István önkormányzati képviselő a községért végzett közel két évtizedes munkájáért községi kitüntetést kapott az ünnepi testületi ülésen.
A jubileumi esemény nyitányaként elhangzott köszöntőben a település vezetője megemlékezett a falu névadójáról Szent László királyról, akinek uralkodása alatt élte virágkorát a feudális Magyar Királyság.
Nagy András inkább az emberre, az emberi kapcsolatokra hívta fel a figyelmet, hiszen a történészek dolga az adatok, kordokumentumok vizsgálata. Azok a jászok, akik 1700-as évek elején letelepedtek és alkalmazkodtak a vidék sajátosságaihoz, kitartóan dolgoztak azon, hogy fennmaradjon, sőt ne csak vegetáljon, hanem virágzóan fejlődjön a település. Verítékes munkával érték el Szentlászló puszta visszavásárlásának lehetőségét. Így 1745. május 6-án kihirdették a megváltást engedélyező dokumentumot. Szentlászló pusztát Jákóhalma, Jászdózsa, Mihálytelek és Felsőszentgyörgy váltotta meg az idegen uralom alól és szerezték vissza szabadságjogaikat. Jászszentlászló község 1874-ben alakult meg. Az október 27-i alakuló közgyűlésen fogadták el a település pecsétjét.
A településen élők ma is büszkék múltjukra és hordozzák elődeik jegyeit, de használják a technika fejlődésének vívmányait is, hiszen Jászszentlászló úttörő volt a kistelepülések között, ahol 1995-ben létrehozták a szennyvíztelepet és a vízhálózatot. Tették ezt elsőként az országban.

Az ünnepi testületi ülés zárásaként egyhangúlag elfogadta a képviselő-testület azt a dokumentumot, amiben köszönetet mondanak a település alapítóinak, és a községért dolgozó egyesületeknek, civil szervezeteknek és magánembereknek.
A továbbiakban a jubileumi megemlékezés kulturális műsorokkal folytatódott, ahol bemutatkoztak az alapító- és testvértelepülések. Az odalátogatók megcsodálhatták az érdekes fotókiállítást is, amely a 80-as évek községi életét mutatja be. Az évforduló tiszteletére színvonalas helytörténeti kiadvány is készült, ami fotókkal illusztrálva szemlélteti Jászszentlászló történetét.
A jeles eseményhez kapcsolódott még annak a domborműnek a felavatása is, amit az alapító települések ajándékoztak a községnek az ünnep emlékére.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Április 01. 08:20, szombat | Helyi

Eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban

A kutatók eddig nem találtak emberre veszélyes vírusokat a hazánkban terjedő inváziós szúnyogokban - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) az MTI-vel.

2023. Április 01. 08:18, szombat | Helyi

Egyszerűsítés és díjmentesség fúrt kutaknál

Továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat - közölte Nagy István agrárminiszter.

2023. Március 31. 17:13, péntek | Helyi

Újból vigyázz, kész, pénz

A K&H társadalmi felelősségvállalásának részeként 2010-ben indította el a „K&H Vigyázz, kész, pénz!” pénzügyi vetélkedőt

2023. Március 31. 11:24, péntek | Helyi

Óvodai beiratkozások Kiskunfélegyházán

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata értesíti a szülőket, hogy a Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda tagintézményeibe a 2023/2024. nevelési évre az alábbi időpontokban lehet beíratni gyermekeiket: