Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Május 18. 15:36, csütörtök | Helyi
Forrás: Adrienn

Jász – Kun Történelmi Emléknapot tartottak a múzeumban

Jász – Kun Történelmi Emléknapot tartottak a múzeumban

Méltó színhelyéül szolgált az évről-évre megrendezésre kerülő emléknapnak a Kiskun Múzeum, mely a Városalapítók Hete Rendezvénysorozat részét képezte.

A Kiskun Múzeum és a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesületének közös szervezésében megrendezett ünnepi eseményen a jászberényi Jász Múzeum tagjai is tiszteletüket tették.

A Jászkun emléknap alkalmat ad az elődök iránt érzett tisztelet kifejezésére, erősítve a jelenbeli összetartozást. A jászok és a kunok 277 évvel ezelőtt vásárolták vissza szabadságukat Mária Terézia királynőtől. Erre az eseményre emlékeztek május 17-én, a Kiskun Múzeumban tartott rendezvényen.

Az ünnep a jász és a kun ősök ünnepe, akik nem törődtek bele szabadságuk elvesztésébe és előjogaik megvonásába. Nem voltak sokan, mégis évtizedekig tartó küzdelmekkel kivívták szabadságukat. Bár a jász és a kun sok tekintetben különbözik egymástól, a sorsuk már a Honfoglalás előtti időkben is egybekapcsolódott. Hazai krónikásaink és a külföldi források is sok esetben együtt emlékeznek meg róluk.

A népvándorlás évszázadokig tartó folyamat volt, melyben népek milliói pusztultak el. Mégis sokan eljutottak a Kárpát-medencébe, ahol összetorlódva rövidebb-hosszabb ideig élték életüket. Több mint ezer év óta él az ország középső részén a jászkun nép, számban megsokasodva, sok vihart átélve, de soha el nem fogyva és az évszázadok alatt kialakított egy olyan csodálatos, öntudatos életet, amely ha bár csak töredékeiben, még ma is él közöttünk és méltán érdemel figyelmet. A 14. század elején I. Károly által kiállított okmányok szerint a jászok egy része már régóta a király és az elődei szolgálatában katonáskodott. Így a szerzett érdemek, elismeréséül közülük sem szolga, sem jobbágy, sem a többi fölött hatalmaskodó úr nem lehetett senki. A legteljesebb mértékben érvényesült tehát a szabadság, egyenlőség és a testvériség elve. Az idő bebizonyította, hogy a konoknak kikiáltott kunok és a takarékos, nem kevésbé csökönyös jászok lesznek a magyarok legmegbízhatóbb szövetségesei - Mészáros Márta múzeumigazgató köszöntő beszédét követően Balla László alpolgármester e szavakkal nyitotta meg az ünnepi rendezvényt.

Az alpolgármester szavai után dr. Farkas Kristóf Vince, a Jász Múzeum történész-muzeológusának történelmi előadását hallhatták a megjelentek. Az érdekes előadást követően pedig „A Jászság népművészete” címmel dr. Bathó Edit, a jász Múzeum igazgatója időszakos kiállítást nyitott meg a jász-kun történelmi emléknap tiszteletére.

Az ünnepi eseményt a Bugaci Nyugdíjas Klub műsora és Kátai Attila néptánctanár vezetésével a Constantinum Intézmény diákjainak táncos előadása zárta.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.