Városlista
2024. február 27, kedd - Ákos, Bátor

Hírek

2017. Március 09. 13:09, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Jár-e gyes a munkavállaló anyáknak?

Jár-e gyes a munkavállaló anyáknak?

Rengeteg tévhit kering a gyermekgondozási díj (gyed) és gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) illetve a munkavállalás kapcsolatáról.

A Család-barát című magazinműsorban Bagoly Anita TB-szakértő oszlatott el több tévhitet is a témával kapcsolatban. Elsőként tisztázta, hogy mi a különbség a gyes és gyed között.

Ha valaki babát vár, akkor nem rögtön gyed-et folyósítanak számára, hanem a csecsemőgondozási díjat. Ha ez a segély lejár – 168 napra igényelhető –, akkor lehet gyed-et folyósítani. A gyermekgondozási díj a baba két éves koráig jár automatikusan, a gyermekgondozást segítő ellátás pedig 2-3 éves kor között adható – magyarázta.

A szülő nő a csecsemőgondozási segélyt már a szülés előtt is igényelheti – tette hozzá.

Lehet dolgozni

Hogy visszaállhat-e munkába akkor, ha a támogatásokat igénybe veszi? Igen, de fontos tudni, hogy ha valaki munkaviszonyban áll a gyermekvállalás ideje alatt, akkor fizetés nélküli szabadságon van. Amennyiben ezt meg akarja szüntetni, 30 nappal korábban be kell jelentenie a munkáltatónak.

Az egyetemen vagy főiskolán tanulók diplomás gyed-be részesülnek. Ebben az esetben a baba születésének napjától kapják a gyed-et, és a 169. naptól kezdve dolgozhatnak. Őket is bejelentési kötelezettség illeti, de nem a folyósító hivatal, hanem a munkáltató felé.

A támogatás összegét nem befolyásolja a munkaidő

A munkaadó köteles részmunkaidőt biztosítani a munkavállaló számára, ha ezt igényli. Teljesen független, hogy rész- vagy teljes munkaidőben dolgoznak, a támogatások összegét ez nem befolyásolja. A gyes összegét a Nemzeti Adó- ás Vámhivatalhoz bevallott jövedelem határozza meg, ami után pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetnek.

A gyed összege nem csökken, ha valaki visszamegy dolgozni, ám ennek mindenkinél van egy maximális összege – húzta alá a TB-szakértő.

Címkék: anya, dolgozó, GYES

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 27. 10:46, kedd | Helyi

Emlékezzünk együtt az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésére

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt és kedves családját az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176., és a várossá nyilvánítás 250. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségsorozatra.

2024. Február 27. 10:16, kedd | Helyi

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet az MME

A postaládákban fészkelő széncinegék védelmére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Február 27. 08:18, kedd | Helyi

Február második felében is melegebb van, mint a megszokott

Február második felében is melegebb van a megszokottnál, a napi csúcshőmérséklet átlagosan 6 Celsius-fokkal haladta meg a szokásost - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfői Facebook-bejegyzéséből.

2024. Február 26. 19:20, hétfő | Helyi

Sulyok Tamást választotta államfőnek az Országgyűlés

Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson.