Városlista
2024. július 21, vasárnap - Dániel

Hírek

2017. Március 09. 13:09, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Jár-e gyes a munkavállaló anyáknak?

Jár-e gyes a munkavállaló anyáknak?

Rengeteg tévhit kering a gyermekgondozási díj (gyed) és gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) illetve a munkavállalás kapcsolatáról.

A Család-barát című magazinműsorban Bagoly Anita TB-szakértő oszlatott el több tévhitet is a témával kapcsolatban. Elsőként tisztázta, hogy mi a különbség a gyes és gyed között.

Ha valaki babát vár, akkor nem rögtön gyed-et folyósítanak számára, hanem a csecsemőgondozási díjat. Ha ez a segély lejár – 168 napra igényelhető –, akkor lehet gyed-et folyósítani. A gyermekgondozási díj a baba két éves koráig jár automatikusan, a gyermekgondozást segítő ellátás pedig 2-3 éves kor között adható – magyarázta.

A szülő nő a csecsemőgondozási segélyt már a szülés előtt is igényelheti – tette hozzá.

Lehet dolgozni

Hogy visszaállhat-e munkába akkor, ha a támogatásokat igénybe veszi? Igen, de fontos tudni, hogy ha valaki munkaviszonyban áll a gyermekvállalás ideje alatt, akkor fizetés nélküli szabadságon van. Amennyiben ezt meg akarja szüntetni, 30 nappal korábban be kell jelentenie a munkáltatónak.

Az egyetemen vagy főiskolán tanulók diplomás gyed-be részesülnek. Ebben az esetben a baba születésének napjától kapják a gyed-et, és a 169. naptól kezdve dolgozhatnak. Őket is bejelentési kötelezettség illeti, de nem a folyósító hivatal, hanem a munkáltató felé.

A támogatás összegét nem befolyásolja a munkaidő

A munkaadó köteles részmunkaidőt biztosítani a munkavállaló számára, ha ezt igényli. Teljesen független, hogy rész- vagy teljes munkaidőben dolgoznak, a támogatások összegét ez nem befolyásolja. A gyes összegét a Nemzeti Adó- ás Vámhivatalhoz bevallott jövedelem határozza meg, ami után pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetnek.

A gyed összege nem csökken, ha valaki visszamegy dolgozni, ám ennek mindenkinél van egy maximális összege – húzta alá a TB-szakértő.

Címkék: anya, dolgozó, GYES

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 21. 09:08, vasárnap | Helyi

Nemzetközi versenyen szerepeltek sikeresen a félegyházi birkózók

Nemzetközi utánpótlás szabadfogású versenyt rendezett a Budapesti Vasas, ahol több európai országból és az USA-ból is érkeztek versenyzők.

2024. Július 21. 09:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. július 21. - Évközi 16. vasárnap

2024. Július 21. 09:05, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. július 21. - Évközi 16. vasárnap

2024. Július 21. 08:44, vasárnap | Helyi

Megelevenedtek Félegyháza történelmének híres emberei

Valódi időutazásban volt része annak, aki ellátogatott július 20-án városunk főterére, ahol a 120 évvel ezelőtt élő híres emberek várták, hogy jobban megismerhessék őket.