Városlista
2024. október 24, csütörtök - Salamon

Hírek

2017. Március 09. 13:09, csütörtök | Helyi
Forrás: hirado.hu

Jár-e gyes a munkavállaló anyáknak?

Jár-e gyes a munkavállaló anyáknak?

Rengeteg tévhit kering a gyermekgondozási díj (gyed) és gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) illetve a munkavállalás kapcsolatáról.

A Család-barát című magazinműsorban Bagoly Anita TB-szakértő oszlatott el több tévhitet is a témával kapcsolatban. Elsőként tisztázta, hogy mi a különbség a gyes és gyed között.

Ha valaki babát vár, akkor nem rögtön gyed-et folyósítanak számára, hanem a csecsemőgondozási díjat. Ha ez a segély lejár – 168 napra igényelhető –, akkor lehet gyed-et folyósítani. A gyermekgondozási díj a baba két éves koráig jár automatikusan, a gyermekgondozást segítő ellátás pedig 2-3 éves kor között adható – magyarázta.

A szülő nő a csecsemőgondozási segélyt már a szülés előtt is igényelheti – tette hozzá.

Lehet dolgozni

Hogy visszaállhat-e munkába akkor, ha a támogatásokat igénybe veszi? Igen, de fontos tudni, hogy ha valaki munkaviszonyban áll a gyermekvállalás ideje alatt, akkor fizetés nélküli szabadságon van. Amennyiben ezt meg akarja szüntetni, 30 nappal korábban be kell jelentenie a munkáltatónak.

Az egyetemen vagy főiskolán tanulók diplomás gyed-be részesülnek. Ebben az esetben a baba születésének napjától kapják a gyed-et, és a 169. naptól kezdve dolgozhatnak. Őket is bejelentési kötelezettség illeti, de nem a folyósító hivatal, hanem a munkáltató felé.

A támogatás összegét nem befolyásolja a munkaidő

A munkaadó köteles részmunkaidőt biztosítani a munkavállaló számára, ha ezt igényli. Teljesen független, hogy rész- vagy teljes munkaidőben dolgoznak, a támogatások összegét ez nem befolyásolja. A gyes összegét a Nemzeti Adó- ás Vámhivatalhoz bevallott jövedelem határozza meg, ami után pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetnek.

A gyed összege nem csökken, ha valaki visszamegy dolgozni, ám ennek mindenkinél van egy maximális összege – húzta alá a TB-szakértő.

Címkék: anya, dolgozó, GYES

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 24. 10:37, csütörtök | Helyi

Elkészült a kétmilliomodik autó a kecskeméti Mercedes-Benz Gyárban

Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár, októberben legördült a gyártósorról a kétmilliomodik jármű. A jubileumi modell egy tisztán elektromos hajtású, ötüléses EQB.

2024. Október 24. 09:53, csütörtök | Helyi

Egy nap alatt 55 tonna illegális szemetet gyűjtött össze a Magyar Közút

Csak ezen a napon összesen 55 tonnát meghaladó hulladékot szállítottak el hivatalos lerakóhelyekre a közutas szakemberek.

2024. Október 24. 09:35, csütörtök | Helyi

Településtörténeti mérföldkő: megépül az M5 autópálya csomópontja Kunszálláson

Kedden kora délután sajtótájékoztató keretében jelentette be Lezsák Sándor országgyűlési képviselő és Almási Roland Márk polgármester, hogy megépül az M5 autópálya kunszállási lehajtója.

2024. Október 22. 19:42, kedd | Helyi

Tájékoztató katasztrófavédelmi gyakorlatról