Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 04. 10:17, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Japán a világ második legnagyobb napenergia-piacává válhat az idén

Japán a világ második legnagyobb napenergia-piacává válhat az idén

Japán az idén Kína után a világ második legnagyobb napenergia-piacává válhat a megújuló forrásokból származó áramért a piacinál magasabb árakat kínáló kormányzati ösztönző programnak köszönhetően - jelentette csütörtökön a Bloomberg.

A napenergia-termelés mértéke a szigetországban 2013-ban 6,1-9,4 gigawattal nőhet, ami jelentősen meghaladja a korábbi, 3,2-4 gigawattos kapacitásbővítésre vonatkozó előrejelzést - írta jelentésében a Bloomberg New Energy Finance.
A londoni központú kutatóintézet a leszállított napkollektorok számának növekedésével, valamint a bejelentett napenergia-projektek megszaporodásával magyarázta a korábbi előrejelzés módosítását.
Japán tavaly júliusban indította meg a szélenergia és a napenergia kihasználását ösztönző támogatási programját, miután az ország atomerőműveinek a 2011-es fukusimai nukleáris balesetet követő leállítása miatt súlyos áramhiánnyal küzd. Az atomenergia korábban az ország áramellátásának mintegy 30 százalékát adta.
A befektetésösztönző programnak köszönhetően a jelenleg a világ negyedik legnagyobb napenergia-termelőjének számító Japán az év végére megelőzheti az Egyesült Államokat, és talán még a világvezető Kínát is.
A program keretein belül a napkollektor-telepek méretétől függően 10 vagy 20 évig kilowattóránként 42 jenes, azaz nagyjából a Németországban fizetett összeg kétszeresére rúgó áron veszik át az áramot a termelőktől a japán szolgáltatók.
A program az ország energiaéhségének csillapítása mellett a belföldi napkollektor-gyártók, köztük a súlyos anyagi gondokkal küzdő Sharp, valamint a Kyocera bevételeinek is komoly lökést adhat.
Ugyanakkor Japán előtt még hosszú út áll a zöldenergia-nagyhatalommá válásig: 2011-ben a szigetország áramigényének mindössze 1,6 százalékát fedezte megújuló forrásokból, ami Kanada után a második legalacsonyabb részarány a világ hét legnagyobb fejlett gazdasága (G-7) között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során