Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 29. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Januárban jöhet az új gáztarifa

Januárban jöhet az új gáztarifa

Január 1-jétől jöhet az új gáztarifarendszer az egyetemes szolgáltatásban – értesült a Magyar Nemzet. A rendelettervezet elkészült, és a szolgáltatók már megismerhették. A tervezetből kiderül, hogy az évente 3000 köbméternél több fűtőanyagot fogyasztók számára külön díjsávot alakítanának ki. Eltérően azonban a jelenlegi két tarifatömbtől, ez nem azt jelenti majd, hogy csupán a 3000 köbméter feletti részért kell más árat fizetni, hanem a teljes felhasználásra az új díj lesz érvényes.

A nagyfogyasztók számára létrehozandó sáv a Magyar Energia Hivatal korábbi nyilatkozatai alapján áremelést is jelent majd ennek a rétegnek, ám a mérték egyelőre nem ismert. Mint ahogy az sem, hogy eközben változik-e majd a már meglévő két tömb tarifája. Szakértői becslések szerint ha 10 százalékkal emelkedne a gáz ára a legújabb kategória számára, akkor az az évente 3000 köbméter felett fogyasztóknak közel 35 ezer forint többletköltséget okozna 12 hónapra vetítve – írja a lap.

A cikk szerint a drágulás a hatósági áras egyetemes szolgáltatásban részt vevő gázfogyasztók körülbelül ötödét érinti. Ebbe beletartoznak majd a nagyobb családi házak a felhasználásuk alapján, illetve a rendelettervezet szerint azok a társasházak is, amelyek közös mérőórával rendelkeznek. Összehasonlításul: az átlagfogyasztás a szolgáltatók adatai szerint az ország területén 1000 és 1500 köbméter között alakul.

Az előzetes dokumentum azt is rögzíti, hogy az óránként 20 köbméteres kapacitású mérőórával rendelkező fogyasztók ugyancsak az új tarifasávba kerülnek majd. Ez az egyetemes szolgáltatásban részt vevő kisvállalkozásokat érinti leginkább, hiszen egy ilyen teljesítményű gázóra mellett akár egy étterem is üzemeltethető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk