Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 26. 07:07, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Január óta nem kötöttek mederhasználati szerződést

Január óta nem kötöttek mederhasználati szerződést

A balatoni kikötő-beruházások beindulását és a meglévő kikötők működését is akadályozhatja a közelgő szezonban...

Hogy a nemzeti vagyonról szóló törvény januári hatályba lépése óta nem kötöttek az érintettekkel mederhasználati szerződéseket – mondta Csonki István, a szerződéskötésre jogosult Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI megkeresésére.

Kifejtette, a korábbi évekhez képest javult a Balatonnál a mederhasználati szerződések megkötésére irányuló hajlandóság, azonban a nemzeti vagyonról szóló törvény január 1-jei hatályba lépése óta nem köthet az igazgatóság mederhasználati szerződést az ehhez szükséges mintaszerződés felülvizsgálatáig. A felülvizsgálat célja, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) összhangba hozza a szerződéskötések alapjául szolgáló dokumentumot az új jogszabály rendelkezéseivel.

Az elakadást az okozza, hogy a nemzeti vagyonról szóló törvény szerint nem létesíthető osztott tulajdon az állam vagy a helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló és nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonon – ilyen a Balaton medre is. Márpedig a mederhasználati díj bevezetésekor az érintettek kiharcolták, hogy a speciális balatoni helyzetekben, ahol kifejezetten a vízmederbe épülnek beruházások (mólószárak), ezekre a „felépítményekre” tulajdonjogot jegyezhessen be a beruházó, egyebek közt azért, hogy az fedezetül szolgálhasson a fejlesztéshez szükséges hitelfelvételhez.

Jelenleg a korábban osztott tulajdon bejegyzést lehetővé tevő mederhasználati szerződések felülvizsgálatának lezárultáig új szerződés nem köthető, márpedig ennek megléte szükséges minden üzemelési, fennmaradási, illetve létesítési engedélyeztetési eljárás lezárásához. Ennek hiánya akadályozza a kikötő-beruházások beindulását és a már meglévő kikötők működését is, egyebek közt Ábrahámhegynél, Csopakon, Balatonfűzfőn, Badacsonytördemicnél. Csonki István tájékoztatása szerint összesen több mint száz olyan kikötő van a Balatonon, amelynek előbb-utóbb mederhasználati szerződést kell kötnie, de nagy részük korábbi engedélye még nem járt le. Jelenleg mintegy húsz kérelmező vár a mederhasználati szerződése megkötésére.

Az MNV-hez elküldött kérdéseire az MTI a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztályáról kapott választ, amely szerint a nemzeti vagyontörvény új rendelkezése nem akadályozza a vizek medrében végrehajtott vállalkozói fejlesztéseket, köztük a kikötő-beruházásokat. A minisztérium álláspontja szerint azért, mert a kikötő nem a folyón, illetve tavon létesítendő felépítmény, vagyis nem létesít osztott tulajdont a folyó- illetve tómederrel, hanem a parti ingatlannal alkot egységet, amely viszont már nem tartozik a kizárólagos állami, önkormányzati tulajdoni körbe. Az elbontható stég, kikötő jogilag ingóságnak minősül akkor is, ha szilárd alappal rendelkezik, tehát osztott tulajdon ezekben az esetekben sem keletkezik.

A Balatonon meglévő és létesítendő kikötőkre 2007 szeptemberétől kezdtek el mederhasználati szerződéseket kötni, díjfizetésre kötelezve a kikötő-üzemeltetőket. Az érintettek több szempontból is kifogásolták az új rendszert, így jó három évig mindössze 17 mederhasználati, illetve bérleti szerződést sikerült nyélbe ütnie a hatóságnak. Az elégedetlenkedés hatására tavaly az MNV széleskörű egyeztetést követően új díjfizetési rendszert vezetett be, amely jelenleg is hatályos.

A szerződések megkötésével megbízott vízügyi igazgatóság tapasztalatai szerint az új feltételek – főként a háromféle díjszámítás közötti választási lehetőség, amely ez év májusának végéig áll fenn –, továbbá a díj szakaszos bevezetése szerződéskötésre ösztönözte a kikötőt működtetőket. Tavaly már 25-re emelkedett a jelentkezők száma. Több esetben már olyan kikötőt működtetők is jelzik a szerződéskötési szándékukat, akiknek még nem járt le az évekkel ezelőtti gyakorlat szerint üzemeltetésre jogosító vízjogi engedélyük, illetve hajózási engedélyük, pedig még csak tervben van egy olyan jogszabály, amely szerint a mederhasználati szerződéssel nem rendelkező kikötők elvesztik az engedélyüket. Lejárt engedélyek esetén viszont egyértelmű a helyzet: további üzemelésről csak akkor lehet szó, ha megkötik az objektumra a mederhasználati szerződést.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.