Városlista
2022. szeptember 27, kedd - Adalbert

Hírek

2012. Szeptember 19. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új módszerrel távolíthatók el a tetoválások

Új módszerrel távolíthatók el a tetoválások

Nemrég a tetoválásokat még nem lehetett eltávolítani, tehát ha valaki úgy döntött, tetováltatja testének valamely részét, az végleges választás volt, változtatni már nem lehetett rajta.

Manapság azonban a lézeres technológia egyre több lehetőséget ad az eltávolításra, s egy új technológia fel is gyorsíthatja, valamint eredményesebbé teheti a folyamatot - írja a Health Day.

Nemrégiben készült tanulmányok most feltárják a lézeres technológia lehetőségeit és korlátait. Az egyik kutatás arra utal, hogy a lézeres kezelés nem mindenki számára megfelelő, míg a másik arról számol be, hogy egy új technológiával felgyorsítható lesz az eljárás.

Dr. Luigi Naldi szakértő szerint a tinédzserek 28 százaléka már abban az évben meg akar szabadulni tetoválásától, amelyikben csináltatta. 'Ugyanakkor a tetoválások eltávolítása nem egyszerű' - mondja, bár a Q-kapcsolódású lézerek már sokkal jobb eredményeket mutatnak, mint a sebészeti eljárás, de az eredmények egyénenként változhatnak.

De mi ennek a változatos eredménynek az oka? Naldi és kollégái mintegy 350 páciens adatait elemezve megállapították, hogy a dohányzóknál nehezebb a tetoválás eltávolítása, mint nem dohányzó társaiknál. A kutatók szerint ennek oka a dohányzás okozta bonyolult hatás, amely gyulladásokat okozhat és megváltoztatja az immunrendszer válaszát.

Emellett nehezebb eltávolítani a nagyobb és színes tetoválásokat, s különösen azokat, amelyek a lábon vagy a lábfejen találhatóak. A régebbi tetoválások is problémásabbak, mint az újabbak, mert a tinta idővel mélyebbre hatol a bőrön keresztül.

Egy másik tanulmány a lézeres műtét újdonságairól számol be, amely gyorsabb és hatékonyabb lehet. Dr. Nazanin Saedi és csapata ezt a módszert 12 páciensen tesztelte, akiknél 75 százalékban pozitív eredményt mutattak ki. Az új módszer felrázza a tintát, ami úgy tűnik gyorsabb és eredményesebb eltávolítást biztosít, mint a hagyományos Q-kapcsolódású lézer.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 23. 14:44, péntek | Életmód

Hatvan éve nem ragyogott ilyen fényességgel a Jupiter

A Jupiter Nap körüli keringésének legfényesebb szembenállásába kerül szeptember 26-án. Az óriásbolygó 1963 óta most a legfényesebb, legközelebb tizenkét év múlva lesz hasonló a helyzet.

2022. Szeptember 20. 13:47, kedd | Életmód

Évente 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban

Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta kedden a Guardian brit napilap.

2022. Szeptember 19. 13:02, hétfő | Életmód

A Kispál és a Borz jövőre a Budapest Parkban lép fel

A Kispál és a Borz a Budapest Parkban tartja egyetlen jövő évi magyarországi koncertjét május 12-én.

2022. Augusztus 31. 13:07, szerda | Életmód

Szarvasbőgés-hallgató túrákat szervez a Gemenc Zrt.

Elkezdődött a gímszarvasbikák bőgése a gemenci erdőben, a Gemenc Zrt. erdei vasúttal szervez kirándulást a bőgéstől leghangosabb erdőrészekhez - közölte az erdőgazdaság az MTI-vel.