Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2017. Június 21. 21:40, szerda | Helyi
Forrás: Ónodi Árpád

Ízlések és pofonok a korsóból, avagy az idei nyár eszement magyar sörkülönlegességei az Öreglaktanya előtt!

Ízlések és pofonok a korsóból, avagy az idei nyár eszement magyar sörkülönlegességei az Öreglaktanya előtt!

Magyarországon nagy iramban fejlődik a kézműves sörök kultúrája. Sorra nyílnak ország szerte a kisüzemi sörfőzdék.

Ennek köszönhetően folyamatosan fejlődik a sörök minősége, a választék mennyisége és korábban nem ismert, különleges sörfajták is megjelennek a korsókban. Néhány fiatal sörfőzde a folyamatos megújulást tűzte zászlójára, és próbál minél érdekesebb, már-már extrém söröket megismertetni a hazai közönséggel. Az egyedi söröknél vagy az előállítási körülmények rendhagyóak, vagy olyan, egyáltalán nem szokványos összetevőket is felhasználnak készítésükhöz, amiről az átlagos sörfogyasztó nem is gondolja, hogy a folyékony kenyérbe is kerülhet. Ilyen hozzávalók lehetnek érdekes fűszerek, gyógynövények, gyümölcsök, zöldségek, vagy akár húsfajták is. A III. Félegyházi Jótékonysági Kézműves Sörfesztivál július 21-től kifejezetten az ínyenceknek kedvez majd a ritka sörök sétányával és a felsorakoztatott 50 magyar sörkülönlegességgel az egész ország területéről.
Különleges eljárással előállított kézműves sör például a Monyo Sörfőzde „60 Shades of…” sorozata, amely egy fajta komlóval készül, viszont azt a komlóforralás során egy órán keresztül percenként kis dózisokban adagolják a sörléhez. Az adott komló minden karaktere és jellegzetessége megnyilvánul így a kész sörben.
A különleges fűszerekkel készült sörök közül a Mad Scientist Mango Bay nevezetű „költeménye” mindenféleképpen említést érdemel. A kellemes ital a mangón és maracuján kívül tartalmaz egy kis chili paprikát is. Szintén az „őrült tudós” terméke a Monkey Temple, ami vaníliás búzasör. A különleges fűszerekhez hasonló összetevőket, konkrétan gyógynövényeket és „gazokat” tartalmaz a Karl, Magyarország legkisebb hivatalos sörfőzdéje "Mecsek Zöld Út" söre. Csalán, közönséges medvetalp, cickafark, vadkomló és virágméz hozzáadásával, valamint mecseki forrásvíz felhasználásával készül a friss erdei nedű. A mini sörfőzde másik érdekes kreációja az "Édes-3-as", ami mentával és napraforgó mézzel készül a hölgyek nagy örömére.
A nem mindennapi gyümölcsök és zöldségek felhasználásának tényleg csak a képzelet szab határt a kézműves söröknél, így fordulhat az elő, hogy például vérnarancs, sütőtök és yuzu nevű japán citrusféle, vagy éppen rebarbara kerül a sörbe. Itt szerepelhet a korábban már említett Mad Scientist "Mango Bay" nevezetű söre, vagy a "Tokyo Lemonade"-ja, de a Hámori lichis söre is.
Írásunk végére a legextrémebb söröket tartogattuk, melyek főzésük során italokban eddig ismeretlen aromákkal házasodnak és igencsak megosztják még az ínyencek táborát is. Ilyen a Karl mikrosörfőzde sült csülkös söre, vagy a Monyo Sörfőzde osztrigával főzött söre, amelyekre talán a legjobban illik a híres mondás az ízlésekről és a pofonokról. Ami viszont biztos, hogy jó néhány további izgalmas meglepetést tartogat még a korsókban a III. Félegyházi Jótékonysági Kézműves Sörfesztivál 2017. július 21. és 23. között a híres platánsor árnyékában a vasútállomás és az Öreglaktanya előtt.

Ónodi Árpád és Balogh Máté
III. Félegyházi Jótékonysági Kézműves Sörfesztivál
06-20/801-6034

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.