Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. Április 19. 19:18, kedd | Helyi
Forrás: Adrienn

Izgalmas verseny elé néznek a húsipari tanulók

Izgalmas verseny elé néznek a húsipari tanulók

Ma (április 19-én) ünnepélyes megnyitó keretében köszöntötték a Szakma Kiváló Tanulója versenyére érkező diákokat és tanáraikat.

A Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Intézmény és Kollégium egyszerre két nagy volumenű esemény megrendezését is elvállalta: egyrészről a Szakma Kiváló Tanulója verseny lebonyolítását a húsipari és lovász diákok között, másrészről az Agro Sztár Fesztiválnak is az intézmény szolgál méltó helyszínéül.

A meghívott vendégek között a lovas és húsipari szakma szaktekintélyei mellett a NAK országos és megyei vezetése, az FM agrárszakképzési főosztálya a környékbeli polgármesterek, az agrárszakképző iskolák igazgatói, helyi és környékbeli általános iskolák igazgatói is jelen voltak az ünnepélyes megnyitón.
Az 56. alkalommal megrendezésre kerülő Húsipari Termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója versenybizottságának elnöke Kása Tibor lesz, de természetesen mellette több pontozó versenybizottsági tag is figyelemmel kíséri a megmérettetést.

Rózsa Pál ünnepi köszöntőjében üdvözölte a megjelent diákokat és a meghívott vendégeket, majd röviden bemutatta és jellemezte a városunk életében jelentős értékeket képviselő mezőgazdasági iskolánkat. Az országban szinte egyedülálló az, hogy a termeléstől egészen a fogyasztó asztaláig szerepet vállal egy oktatási intézmény az élelmiszer előállításában. 200 ha-os tangazdaság területén folyik a növény- és takarmánytermesztés, amellyel azután a gazdaság állatait nevelik és hizlalják fel. A Csólyosi úti tanüzemben megtörténik ezen állatok feldolgozása, és végül a tavaly ősszel nyílt Mártírok útján található Mezgé Mintaszaküzletben záródik le a kör azáltal, hogy a tanulók eladják az elkészült termékeket. A versenyen is természetesen saját nevelésű sertések kerülnek majd feldolgozásra.

Városunk polgármestere Csányi József örömmel konstatálta, hogy egy ilyen nagy volumenű rendezvény színhelyéül szolgálhat városunk és ezen belül is a mezőgazdasági szakképző intézmény. Mosolyogva biztatta a székekben izgatottan várakozó fiatalokat és elismeréssel méltatta az általuk képviselt szakmát, melynek termékeivel ő is nap, mint nap találkozik, hiszen rendszeres vásárlója a Mezgé Mintaboltnak.

A köszöntők sorát Román István az agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár zárta beszédével, majd ezt követően az iskola tanulói szórakoztatták dallal és táncos előadásukkal a megjelenteket. A délután folyamán már megkezdődtek az írásbeli versenyek, szerdától (április 20.) pedig a gyakorlati megmérettetésekre kerül sor.

április 20.
A lovász verseny díjlovagló és díjhajtó feladata megtekinthető (Equita Kft. lovarda) 8-12 óra
12 órától szakmai délután: díjugratás, díjlovaglás, akadályhajtás, díjhajtás, Western, terápiás lovaglás, szabadidomítás, fajtabemutatók, csikósbemutató
A húsipari termékgyártó gyakorlati versenyéről készített videós összefoglaló folyamatosan megtekinthető a tornaterem kivetítőjén.
Egész nap kóstolóval egybekötött húsipari kiállítás és vásár.

április 21.
Húsipari termékgyártó SZKTV ünnepélyes eredményhirdetés 11 óra (az iskola tornaterme)
Egész nap kóstolóval egybekötött húsipari kiállítás és vásár.

április 22.
Lovász SZKTV eredményhirdetés 11 óra (az iskola tornaterm
Az iskola tornatermében az Agro Sztár Fesztivál teljes ideje alatt húsipari szakmatörténeti és „A szabadság pillanatai” című lovas képzőművészeti kiállítás látható.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 10:00, kedd | Helyi

Matematikával folytatódott az írásbeli érettségi

Matematikával folytatódott kedd reggel 9 órától az írásbeli érettségi.

2024. Május 07. 09:50, kedd | Helyi

A sok cukor és koffein a vizsgázók ellensége

A sok kávé és energiaital, illetve a cukros ételek és italok inkább rontják a vizsgára készülők teljesítményét.

2024. Május 07. 09:19, kedd | Helyi

Lánglovagok versenye, majdnem dobogósok lettünk

A dobogóról egy hajszállal maradt le a Bács-Kiskun vármegyei csapat az országos kismotorfecskendő-szerelő versenyen.

2024. Május 07. 08:49, kedd | Helyi

Hidegfront hoz esőt és lehűlést a héten

Hidegfront érkezett megélénkülő széllel és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar.