Városlista
2022. január 27, csütörtök - Angelika

Hírek

2020. Szeptember 04. 08:28, péntek | Helyi

IV. Sarplaninac Tábor – Pásztorkutyások találkoztak Petőfiszálláson

IV. Sarplaninac Tábor – Pásztorkutyások találkoztak Petőfiszálláson

Negyedik alkalommal került megszervezésre a Sarplaninac Tábor 2020. augusztus 28-30. között, a helyszín ezúttal is Petőfiszállás volt.

A résztvevők az ország minden részéről érkeztek, és legtöbben kutyáikat is hozták magukkal. Ezen a találkozón minden évben összegyűlnek a fajta tenyésztői és tartói azzal a céllal, hogy szakemberek szemével szemrevételezésre kerüljön a hazai állomány, egyúttal kellemes kikapcsolódás mellett együtt töltsenek a pár napot a fajta kedvelői. A Sarplaninac, más néven Sárhegyi a volt jugoszláv tagállamokból származó pásztorkutya fajta. Eredeti funkciója és feladata a haszonállatok és a rá bízott terület védelme. A találkozón lebonyolított bírálat és tesztelés ennek megfelelően lett összeállítva, hogy a kutyák ösztöneit és képességeit vizsgálja a küllemi értékelés mellett. A szombati bírálat során Polgár Adrijana küllembíró és a fajta szakértője minden kutya felvezetésekor részletesen kiértékelte látottakat. A küllembírálatot kiegészítette a viselkedést tesztelő lövés- és közömbösségi teszt, valamint felnőtt kutyáknál a bátorságpróba, hiszen ennél a fajtánál fontos, hogy betöltsék eredeti funkciójukat, és hordozzák a pásztorkutyákra jellemző tulajdonságokat. A tesztelésben Pásztor Antal közreműködött, mind a segédi feladatokban, mind a kutyák viselkedésének kiértékelésében. Idén 22 Sarplaninac vett részt a megmérettetésen főként az egy éves vagy a fiatal felnőtt korosztályból. A tenyésztők szakmai megbeszéléseket folytattak, ahol igyekeztek egyeztetni és összehangolni a követendő tenyésztési szempontokat. Este kötetlen, vidám hangulatú beszélgetés, bográcsozás, zenés mulatság következett. A csapat egy összetartó baráti közösséget alkot, de szívesen fogadják az újonnan érkező fajtakedvelőket is.

A résztvevők elmondása szerint most is nagyszerűen sikerült a találkozó, mindenki jól érezte magát, és már alig várják a következő tábort. A találkozón petőfiszállásiak is részt vettek, akik szintén e fajta lelkes hívei.

Nagy Tímea
szervező

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 27. 08:26, csütörtök | Helyi

Minden fontos tudnivaló a 25 év alattiak adókedvezményéről

A fiataloknak jár az adókedvezmény, az nem veszhet el, és nem is lehet lemondani róla.

2022. Január 27. 08:04, csütörtök | Helyi

A kiskereskedelmi szektor környezettudatosságának felmérése és növelése

2021. júliusában indult el a GINOP-5.3.5-18-2020-00167 - A kiskereskedelmi szektor környezettudatosságának felmérése és növelése a konvergencia régiókban projekt.

2022. Január 26. 16:49, szerda | Helyi

IV. Mezgés Farsangi Disznótor

Hagyományos népi farsangi disznótor a városközpontban, Könyvtár mögötti parkolóban 2022. február 19-én (szombaton) 9-16 óráig.

2022. Január 26. 13:30, szerda | Helyi

Árokba hajtott egy autó az M5-ösön

Hárman ültek az autóban.