Városlista
2021. március 7, vasárnap - Tamás

Hírek

2020. Szeptember 04. 08:28, péntek | Helyi

IV. Sarplaninac Tábor – Pásztorkutyások találkoztak Petőfiszálláson

IV. Sarplaninac Tábor – Pásztorkutyások találkoztak Petőfiszálláson

Negyedik alkalommal került megszervezésre a Sarplaninac Tábor 2020. augusztus 28-30. között, a helyszín ezúttal is Petőfiszállás volt.

A résztvevők az ország minden részéről érkeztek, és legtöbben kutyáikat is hozták magukkal. Ezen a találkozón minden évben összegyűlnek a fajta tenyésztői és tartói azzal a céllal, hogy szakemberek szemével szemrevételezésre kerüljön a hazai állomány, egyúttal kellemes kikapcsolódás mellett együtt töltsenek a pár napot a fajta kedvelői. A Sarplaninac, más néven Sárhegyi a volt jugoszláv tagállamokból származó pásztorkutya fajta. Eredeti funkciója és feladata a haszonállatok és a rá bízott terület védelme. A találkozón lebonyolított bírálat és tesztelés ennek megfelelően lett összeállítva, hogy a kutyák ösztöneit és képességeit vizsgálja a küllemi értékelés mellett. A szombati bírálat során Polgár Adrijana küllembíró és a fajta szakértője minden kutya felvezetésekor részletesen kiértékelte látottakat. A küllembírálatot kiegészítette a viselkedést tesztelő lövés- és közömbösségi teszt, valamint felnőtt kutyáknál a bátorságpróba, hiszen ennél a fajtánál fontos, hogy betöltsék eredeti funkciójukat, és hordozzák a pásztorkutyákra jellemző tulajdonságokat. A tesztelésben Pásztor Antal közreműködött, mind a segédi feladatokban, mind a kutyák viselkedésének kiértékelésében. Idén 22 Sarplaninac vett részt a megmérettetésen főként az egy éves vagy a fiatal felnőtt korosztályból. A tenyésztők szakmai megbeszéléseket folytattak, ahol igyekeztek egyeztetni és összehangolni a követendő tenyésztési szempontokat. Este kötetlen, vidám hangulatú beszélgetés, bográcsozás, zenés mulatság következett. A csapat egy összetartó baráti közösséget alkot, de szívesen fogadják az újonnan érkező fajtakedvelőket is.

A résztvevők elmondása szerint most is nagyszerűen sikerült a találkozó, mindenki jól érezte magát, és már alig várják a következő tábort. A találkozón petőfiszállásiak is részt vettek, akik szintén e fajta lelkes hívei.

Nagy Tímea
szervező

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2021. Március 06. 19:47, szombat | Helyi

Otthonfelújítás kicsit másképpen

Magukat vállalkozónak állította be, és így vitt el közel 730 ezer forint értékű terméket a házaspár. Végül saját lakásukat újították fel.

2021. Március 06. 10:38, szombat | Helyi

A sokat mobilozó gyerekek figyelmi fókusza eltér a megszokottól

A digitális eszközök használata megváltoztatja azt, ahogyan a világot látjuk, ez a hatás gyerekeknél különösen markáns lehet.

2021. Március 06. 07:05, szombat | Helyi

Itt olvashatja az összes szabályt a hétfőn életbe lépő szigorításokról

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől életbe lépő szigorításokról szóló rendelet. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben foglalta össze a legfontosabb változásokat.