Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. December 28. 11:00, szerda | Helyi
Forrás: hirado.hu

Itthon is szabályozzák a drónreptetést

Itthon is szabályozzák a drónreptetést

A 150 kilogramm feletti, pilóta nélküli légi járművek szabályozása európai uniós hatáskörbe tartozik, e súlyhatár alatt a jogszabály kidolgozása tagállami feladat.

A fejlesztési tárca drónokra vonatkozóm rendelettervezetét január 13-ig lehet véleményezni – számol be a Világgazdaság.

A fejlesztési tárca rendelettervezete szerint a 250 gramm alatti, pilóta nélküli légi járműveket játéknak tekinti, és a használatukhoz semmilyen külön feltételt nem szab.

A legelterjedtebb, két kilogramm alatti eszközök jogszerű használatának fő feltétele egy online elérhető képzés elvégzése – írja a Világgazdaság.

A két és huszonöt kilogramm közötti drónok esetében kötelező a jármű elektronikus úton történő nyilvántartásba vétele, a vezetőnek engedéllyel kell rendelkeznie, ehhez képzésen kell részt vennie, és vizsgát kell tennie.

A legnagyobb, 25 kilogramm feletti légi járművek működtetése a közlekedésbiztonsági kockázattal arányosan szakszolgálati engedélyhez, az eszköz légialkalmassági vizsgálatához, üzemi és repülési napló vezetéséhez kötött.

Lakott területen a hobbicélú reptetés nem engedélyezett, a belterületi kereskedelmi repülések esetén az eszközt a jól láthatóság érdekében ki kell világítani, vagy élénk színekre kell festeni.

A szabályozási javaslat hazai elfogadását legalább három hónapig tartó uniós notifikáció követi majd, az új előírások várhatóan 2017 nyarán léphetnek életbe. A fejlesztési tárca a rendelkezések alkalmazásának gyakorlati tapasztalatait egy év után felülvizsgálja – írja a Világgazdaság.

Címkék: dón, jogszabály, légi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 08:00, szombat | Helyi

Mozogj sokat, érezd jól magad

„Mozogj sokat, érezd jól magad” mottóval szervezte meg Városi Diáksport Bizottság a Diákolimpia Junior Fesztivált 2024. április 17-én a Kész Aréna Sportcsarnokban az I. és II. korcsoportos gyerekeknek.

2024. Április 19. 15:23, péntek | Helyi

Muzsikál az erdő 2024

Május 10. és 12. között Kecskemét és Lakitelek-Tőserdő térségében is megszervezik a „Muzsikál az erdő” elnevezésű rendezvényt.

2024. Április 19. 15:20, péntek | Helyi

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

A hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 15:09, péntek | Helyi

Újabb Balázs Árpád AMI - Battyány iskolás diák sikere

Hétfőn Szegeden, a Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában rendezte meg a Fesztivál Akadémia a II. Halász Ferenc Tehetségkutató versenyt.