Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Július 10. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Iszlám műtárgyakat mutat be az Iparművészeti új állandó kiállítása

Iszlám műtárgyakat mutat be az Iparművészeti új állandó kiállítása

Új állandó kiállításon látható az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének mintegy 80 darab iszlám vonatkozású műtárgya. Az ünnepélyes megnyitón, 2013. július 8-án jelen volt a Marokkói Múzeumok Nemzeti Alapítványának elnöke, a Magyar Érdemrend Középkeresztje csillaggal címmel kitüntetett Mehdi Qotbi is, akit Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár és Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium globális ügyekért felelős helyettes államtitkára külön köszöntött.

Hammerstein Judit beszédében kiemelte: a magyar kultúrpolitika számára különösen fontos a magas szintű együttműködés távolabbi régiók országaival is, ami közgyűjteményi területen közös kiállítások szervezését, közös kutatási programokat, szakembercserét és módszertani párbeszédet jelenthet. Ezt segítheti elő a kialakuló marokkói kulturális együttműködést, amely különös hangsúlyt kíván helyezni a múzeumok működtetésre irányuló jogi, szakigazgatási munka kölcsönös megismerésére is.

A kultúráért felelős helyettes államtitkár Magyarország és Marokkó kultúrájának közös elemeiről szólva felidézte, hogy a 8-9. század idejéből, honfoglaló őseinkről szinte kizárólag arab források tettek említést. Utalt arra, hogy hazánk sok kiváló orientalistát adott a világnak, köztük Dombay Ferencet, aki udvari tolmácsként 1783-ban érkezett Marokkóba az uralkodó követségének tagjaként, és több, a marokkói történelemmel és etnográfiával kapcsolatos művet jelentett meg a 19. század fordulóján. Végül emlékeztetett: a 16-17. században Magyarország középső részeit érintő, 150 éves oszmán uralom ideje alatt kultúránk sokat gazdagodott, a fennmaradt emlékek között vannak a fürdőkön, dzsámikon, minareteken kívül az Iparművészeti Múzeum most nyíló, állandó kiállításán szereplő tárgyak is.

A tárlaton, amely a múzeum második emeleti kupolatermében kapott helyet, Marokkóból, Iránból és a Kaukázus térségéből származó textilek, fémtárgyak és kerámiák láthatók. A tárgyak keletkezése a 9. századtól a 19. századig tartó időszakot öleli át. A gyűjtemény legjelentősebb részét azok a színes szőnyegek, drágakövekkel díszített dísznyergek és ceremoniális fegyverek alkotják, amelyek a 16-17. századi oszmán-török birodalom területéről kerültek Magyarországra. A kiállítás különleges darabja a 16. századi perzsa falikárpit, amely a fraknói Esterházy-kincstár anyagához tartozott, a Holbein-szőnyeg, az 1872-ben alapított múzeum egyik első szerzeménye, vagy az Esterházy-gyűjteményhez tartozó dísznyergek, díszkengyelek és fegyverek, amelyek többnyire diplomáciai ajándékként kerültek a kincstárba.

A most kiállított tárgyak száma 80, ami a teljes gyűjtemény alig tíz százalékát teszi ki, hiszen csak keleti szőnyegekből és kárpitokból több mint nyolcszázat őriz a múzeum.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk