Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Március 06. 11:05, kedd | PR

Ismét pörög az ingatlanpiac

Ismét pörög az ingatlanpiac

2018 elején egy olyan öt éves korszak végén vagyunk, amelynek során folyamatosan nőttek az ingatlanárak. A szakértők számára nem kérdés, ez az év is az ingatlanpiac éve lesz.

A keresletre válaszul bővült a kínálat

Miután éveken át egyre jobban ‘pezsgett’ a piac és növekedett az érdeklődés, 2017-ben megtörtént a nagy fordulat, és beindultak az építések is. A tavalyi év az újlakás építések berobbanása miatt volt emlékezetes, ezek pörgették a növekedést.
2017 első kilenc hónapjában 8000 új lakás épült. Még ennél is sokkal többre, 28 000 lakásra adtak engedélyt. Hatalmas volt az emelkedés, 51 százalékkal több frissen épült ingatlant adtak el, mint 2016 hasonló időszakában.
A keresletet nem fékezték le a száguldó árak, dinamikusan növekedett év elejéig a négyzetméterár az összes ingatlantípus esetében. Jelenleg a használt lakások ára ‘fékezett be’, visszaesve a 2014-es növekedési szintre.

Kihagyhatatlanul jók a lakáshitelek

Bővül-e tovább ebben a tempóban a piac? A lakásvásárlásokra élénkítőleg hathat, hogy 2018-tól tovább egyszerűsödött a CSOK igénylése, és ezáltal többen részesülhetnek ebben a lehetőségben.
A hitelkörnyezet továbbra is kiemelkedően pozitív: nagyon alacsonyak a THM-ek a lakáshitelek esetében.
Az újépítésű lakásokat érintő kedvezményes ÁFÁ-van kapcsolatban viszont bizonytalanná vált a jövő a tavaly év végi hivatalos bejelentés után, miszerint 2020-ig lesz érvényben az 5 százalékos ÁFA. Hogy az adó hamarosan újra 21 százalékos lesz-e 2019 után, még nem derült ki, ám a változás híre nyomán az építtető cégek behúzták a vészféket.

A most zajló építkezések várhatóan még biztosan befejeződnek, és idén rengeteg lakást adnak át, azaz a piac 2018-ban még mindenképpen pörög. A magasabb ÁFA-kulccsal építkezni már nem lesz olyan nyereséges, hisz drágábbá válnak az eladandó lakások. Így - ha a bizonytalanság marad - az építkezési boom véget érhet.
A szakértők szerint azonban nem kizárt, hogy az állam továbbra is ösztönözni szeretné a beruházókat és támogatni a lakásépítéseket, így jöhet még 2019 decemberéig ezen a téren kedvező fordulat.

Még meg sem épült az irodaház, már ki is bérelték

Az irodapiac szintén komolyan erősödött az elmúlt időszakban. A korábbi recessziónak nyoma sincs, az építtetők nagyon bizakodóak. 2018-ban akár 260-280 ezer négyzetmétenyi új irodaterület is elkészülhet Budapesten. 2019-ben további 250 ezer négyzetméter kialakítása várható.

Nemcsak az irodaház fejlesztői optimizmus, az érdeklődés is igen nagy, főleg a prémium, jó minőségű irodák iránt. Az idén átadásra kerülő helyeknek már 60 százaléka előbérletben elkelt.
Az In-Management szakértője is úgy látja, a megfelelő munkakörnyezet ma már alapvető fontosságú a munkaerő odavonzásam megtartása érdekében. A tendenciák szerint magasabb árat is megadnak a cégek azért, hogy igényes és kellemes legyen irodát bérelhessenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Március 01. 10:23, péntek | PR

Hogyan rendezd be lakásodat vintage stílusban?

A vintage lakberendezési stílus az elmúlt években megtartotta népszerűségét. Ezen stílust az antik bútorok, a régi időket idéző dekoráció és a romantikus, természetes összkép jellemzi legjobban.