Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Augusztus 26. 11:39, hétfő | Helyi
Forrás: NAV

Iskolakezdési támogatás

Iskolakezdési támogatás

A szülők tanév előtti terheinek csökkentése érdekében a munkáltatók támogatást adhatnak munkavállalóiknak. E tekintetben munkáltatónak tekintendő a gazdasági társaság is, személyesen közreműködő tagja vonatkozásában.

A szülők tanév előtti terheinek csökkentése érdekében a munkáltatók támogatást adhatnak munkavállalóiknak. E tekintetben munkáltatónak tekintendő a gazdasági társaság is, személyesen közreműködő tagja vonatkozásában.
Az iskolakezdési támogatást – béren kívüli juttatásként – az idei évtől csak (papír vagy elektronikus) utalvány formájában adhatják a foglalkoztatók. 2013-tól arra már nincs lehetőség, hogy számla ellenében történjen meg az elszámolás. Kedvező változás, hogy a tanévkezdés előtti 60. naptól december 31-ig lehet írószerre, füzetre, ruházatra felhasználni az utalványt. Mivel a személyi jövedelemadó törvény nem tartalmaz részletes felsorolást, ezért például a tankönyveken, füzeteken kívül iskolatáskára, kötelező olvasmányokra, torna felszerelésre és felsőruházati termékekre is lehet költeni.
A munkáltató gyermekenként és szülőnként 29.400 Ft-ig, (a minimálbér 30%-ig) adhat kedvezményes adózással iskolakezdési utalványt. A támogatást mindkét szülő megkaphatja a tanköteles korú gyermeke után, így egy diák iskolakezdését akár 58.800 Ft-tal is támogathatja a munkáltató. A kedvezményes adóteher az idén 35,7%, ami a béren kívüli juttatás értékének 119%-a után, a munkáltató által fizetendő 16% személyi jövedelemadóból és a 14% egészségügyi hozzájárulásból tevődik össze. Ehhez a kedvezményes lehetőséghez a következő feltételeknek kell megfelelni: a gyermeknek közoktatásban (vagy bármely EGT- államban ennek megfelelő oktatásban) kell tanulnia (általános vagy középiskola) a 2013/2014-es tanévben, továbbá a gyermek nem lépheti át a családi pótlékra jogosultság korhatárát. A juttatásban részesülőnek a támogatást nyújtó olyan munkavállalójának kell lennie, aki az előzőekben említett gyermekre tekintettel családi pótlékra (vagy bármely EGT-állam hasonló jogszabálya alapján ilyen jellegű ellátásra) jogosult szülőnek vagy-e szülővel egy háztartásban élő házastársnak minősül. Ebből következően a munkáltatójától az a házastárs is kaphat kedvezményes adózás mellett iskolakezdési támogatást, aki a gyermeknek nem vérszerinti szülője. Ugyanakkor, ha a munkavállaló élettársa a családi pótlékra jogosultnak, nem teljesülnek a feltételek. Az is kizáró körülmény, ha a vérszerinti szülők nem egy háztartásban élnek. A kedvezőbb adózási feltételek csak a családi pótlékra jogosult szülő valamint a vele közös háztartásban élő házastárs vonatkozásában teljesülnek.
A munkáltatónak nyilatkoztatnia kell a munkavállalót, hogy megfelel-e a feltételeknek. Ennek hiányában nem alkalmazható a kedvezményes adózás. A feltételeknek egyébként megfelelő, de a törvényi mértéket (minimálbér 30%-a) meghaladó juttatás esetén, a meghaladó rész 119%-a után összességében 51,17%-os (16% személyi jövedelemadó és 27% egészségügyi hozzájárulás) közteher fizetési kötelezettsége keletkezik a juttatónak. Ez a szabály vonatkozik arra az esetre is, ha a béren kívül juttatások együttes összege az adott magánszemélynél meghaladja az ötszázezer forintot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.

2024. Április 16. 17:27, kedd | Helyi

Dobogós eredmény országos angol versenyen

Kiemelkedő eredményeket értek el a mórások a HEBE Kft. angol nyelvű országos egyfordulós levelezős egyéni és csapatversenyén.