Városlista
2024. március 2, szombat - Lujza

Hírek

2015. Május 10. 19:00, vasárnap | Belföld
Forrás: hirado.hu

Irány a Pilisi Parkerdő

Irány a Pilisi Parkerdő

Újra várja a természet szerelmeseit a Pilisi Parkerdő azokon a területeken is, ahol a legsúlyosabb károkat okozta a decemberi ónos eső.

Megnyílt a kirándulók előtt az egyik legnépszerűbb túraútvonal, a Thirring-körút, így már az összes Dobogókőről elérhető útvonal látogatható. A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai összesen mintegy 500 kilométer turistautat mentesítettek a december eleji jégkártól – mondta az M1-nek nyilatkozva Lomniczi Gergely a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs vezetője.

A turistautakon nemcsak a nagyszámú kidőlt, valamint több helyen fennakadt, veszélyes fákat kellett eltakarítani, hanem a kifordult, méretes gyökértányérok miatt az ösvények nyomvonalának helyreállítására is szükség volt.

Lomniczi Gergely beszámolt arról, hogy égtek a vonalak, a természet szerelmesi ugyanis folyamatosan arról érdeklődtek, hogy mikor mehetnek már újra kirándulni. A turistautak tehát már járhatók, de Lomniczi felhívta a figyelmet arra, hogy a turistautakról letérni továbbra is nagyon veszélyes, mert az erdő belsejében nagy területen vannak még kidőlt fák.

A kárfelmérésnek egyébként még nincs vége, a Pilis Parkerdő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, hogy nagyon sok a sérült fa, s amelyik fában egy pici élet is van, azt hagyják regenerálódni, hogy a természet meggyógyítsa önmagát.

Azt már látjuk, hogy körülbelül 300 ezer köbméternyi faanyag került a földre az ónos eső miatt csak a Pilisi Parkerdőben, ez az ország tűzifatermelésének a 10 százalékát teszik ki. „Az eddig munkák tapasztalata alapján nagyjából 100 ezer köbméter lesz hasznosítható,(…) a többi marad az erdő területen” – mondta az M1-en Lomniczi Gergely.

Lomniczi Gergely beszámolt arról is, hogy számos önkéntes segítette a helyreállítást, a közmédia tematikus napján összegyűjtött 40 millió forintnyi felajánlásból pedig ősszel új fákat telepítenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Belföld

Átlagosan 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére

Március 1-jétől átlagosan 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára pénteken Budapesten, újságírók előtt.

2024. Március 01. 15:26, péntek | Belföld

Meteorológia: megdőlt a melegrekord a fővárosban csütörtökön

Megdőlt a hajnali és a napi fővárosi melegrekord is csütörtökön - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken.