Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 07. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Immár 27. alkalommal lesz Mesterségek Ünnepe

Immár 27. alkalommal lesz Mesterségek Ünnepe

Hagyományok és újdonságok. Ez lehetne röviden a mottója annak a négy napnak, amely szokás szerint az augusztus 20-i ünnepet megelőző hétvégén kezdődik, és évről évre óriási népszerűségnek örvend. A Budavári Palota körül immár 27. alkalommal kerül megrendezésre a nyár kedvenc családi fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe.

Augusztus 17. és 20. minden a gyapjúról szól majd, hiszen idén kiemelt téma a gyapjú, és a hozzá kapcsolódó mesterségek: az Oroszlános Udvarban lévő műhelybemutatókon a szakmai bizottságok szervezésében a gyapjút alapanyagként használó mesterségek, így a szövés, viseletkészítés, hímzés, csipkekészítés, nemezelés titkait is elleshetjük.

A hagyományok szerint idén megrendezésre kerülő „Te bárányok gyapjából való…” című tematikus kiállításon is a gyapjúé lesz a főszerep, változatos, érdekes, rendhagyó gyapjúból készült tárgyakkal. A gyerekek sem maradnak ki az élményből, hiszen a játszóházban korhatár nélkül részt vehetnek a gyapjú feldolgozásának különböző szakaszaiban, kipróbálhatják, milyen a gyapjúmosás, hogyan festünk növényekkel, mit jelent a bottal felverés, kézi fésűvel fésülés, nemezelés, szövés-fonás.

Az idei fesztivál díszvendége Kirgizisztán lesz. A közép-ázsiai térségből érkező népművészek ősi technikákat, különleges eljárásokat és szemet gyönyörködtető alkotásokat hoznak el számunkra. Láthatunk majd közép-ázsiai hengerelt mintás nemeztakaró és szabott-varrott shyrdak készítést, különleges csi-szövést, de megismerkedhetünk a kirgiz fejfedők és kirgiz ékszerek csodálatos világával is.

Természetesen azok sem fognak csalódni, akik más mesterségek fortélyaiba kukkantanának bele, hiszen szokás szerint bemutatják tudományukat kosárfonók, gyertyaöntők, kovácsok, fafaragók, fazekasok is, a leglelkesebb érdeklődőket, tanulni vágyókat pedig a Kézműves Iskolák tájékoztatják a mesterré válás lehetőségeiről. Újdonság viszont a Mesélő Mesterek színpada, amelyet az Oroszlános Udvarban találnak a látogatók, ahol a Népművészet Mestereitől minden bizonnyal rendkívül érdekes történeteket hallgathatunk majd meg.

Idén is a Hunyadi Udvarban elhelyezett fotóponton várja a Mesterségek Ünnepe mindazokat, akik viseletben érkeznek. Az „Érkezz viseletben” felhívásra készülő fotókat szakmai zsűri bírálja majd el, értékes nyereményekért érdemes előkeresni a különleges öltözékeket. A fesztivál hivatalos Facebook-oldalán pedig már elindult az a képfeltöltős nyereményjáték, amely a „Vásárfia az otthonomban” címet viseli, s amelyben olyan tárgyak fotóját várják a szervezők, amelyeket a Mesterségek Ünnepén vásároltak a játékosok, és megmutatják, hogy fest az otthonukban a kedvenc tárgyuk.

Újdonság az idei fesztiválon, hogy idén először négynapos belépőjegy is vásárolható a felnőttek és kedvezményes áron a 4-14 éves korú gyermekek és nyugdíjasok számára is. A fesztiválról bővebb információt itt találhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk