Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Május 14. 17:00, szombat | Helyi
Forrás: HVG

Ilyen is van: iPhone mutatja, amit az endoszkóp lát

Ilyen is van: iPhone mutatja, amit az endoszkóp lát

Egy japán fejlesztés lehetővé teszi, hogy ne kelljen nagyfelbontású monitorokat használni az endoszkópos vizsgálatok során.

Egy optikai műszereket gyártó japán cég, a Microscope Network Co. és a tsukubai egyetem szakemberei fejlesztették azt a műszert, amellyel egy iPhone válhat az endoszkóp szemévé, az orvos az okostelefon igen jó minőségű képernyőjén láthatja, amit az endoszkóp mutat a vizsgált szervekről.

Nincs szükség tehát külön monitorra, így az újdonság, mivel bármilyen endoszkóphoz csatlakoztatható (sőt endoszkóppal együtt is kérhető), jól jöhet katasztrófa sújtotta területeken, vagy távoli szigeteken, ahol nem igazán jó az orvosi felszereltség.

A kapcsolódó okostelefonos app lehetővé teszi a képek elmentését, illetve törlését, s mindezeket úgy, hogy az orvosnak hozzá sem kell érnie a telefonhoz (a képek például egyszerű ráfújással törölhetők), ami igazán nem árt műtét közben.

A felvételek konzultációs célból más orvosoknak is továbbíthatók (így akár valós időben nézheti egy kollega messziről, amit az endoszkóp mutat), de persze a bizalmas kezelés érdekében a képek jelszóval is védhetők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 07:39, hétfő | Helyi

Már csak Bács-Kiskun vármegyében maradt érvényben a tűzgyújtási tilalom

A csapadékos időjárásnak köszönhetően csökkent a tűzveszély, ezért csütörtöktől Bács-Kiskun vármegye kivételével mindenütt visszavonják a tűzgyújtási tilalmat

2024. Április 29. 07:37, hétfő | Helyi

Élvezzük ki a nyárias időt, amíg lehet

Anticiklon alakítja a következő napok időjárását is, majd csütörtökön nedvesebb levegő érkezik, és többfelé fordulhat elő zápor, zivatar az országban.

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA