Városlista
2022. október 4, kedd - Ferenc

Hírek

2015. Augusztus 12. 07:10, szerda | Külföld
Forrás: Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - felülmúlja az előrejelzéseket a menekülthullám

Illegális bevándorlás - felülmúlja az előrejelzéseket a menekülthullám

A német kormányzat jelentősen felfelé módosítja a menedékkérők számának alakulására adott prognózisát, mert a menekülthullám felülmúlta az eddigi előrejelzést - jelentette be kedden a német belügyminiszter.

Thomas de Maiziere a szövetségi rendőrség menedékkérőket regisztráló bajorországi állomásán tett látogatása után újságíróknak kijelentette: "fel kell készítenem a német nyilvánosságot arra, hogy nagyobb lesz a menedékkérők száma, mint ahogy eddig gondoltuk".

A belügyminisztérium felügyelete alá tartozó szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) legutóbbi nyilvános előrejelzése szerint 450 ezer menedékjogi kérelem érkezhet az év végéig. Sajtóértesülések szerint viszont a hivatal belső számításai már azt mutatják, hogy akár a 600 ezret is elérheti a kérelmek száma.

Thomas de Maiziere erről csupán annyit mondott, hogy még zajlik a prognózis felülvizsgálata, és az új előrejelzésben jelentősen nagyobb szám szerepel majd.

A prognózis azért fontos, mert a tartományok és a helyi önkormányzatok annak alapján tudnak tervezni és gazdálkodni az erőforrásaikkal. Arra az ország szinte minden részében nap mint nap van példa, hogy a német állami, önkormányzati szervezeteket meglepte és felkészületlenül érte az évtizedek óta legnagyobb menekülthullám. Például Berlinben a tartományi rangú főváros vezetése kedden 3 millió euró azonnali átcsoportosításáról döntött az egészségügyért és szociális ügyekért felelős tartományi hivatal (LaGeSo) részére, mert a menedékkérők elhelyezését összehangoló hivatalt vészesen túlterhelte a menekülthullám. A hivatal székházánál napok óta több százan várnak a sorukra, nappal a hőségben és a szabad ég alatt éjszakázva.

Júliusban olyan sok menedékkérő érkezett Németországba, mint soha korábban egy hónap alatt: 79 ezer embert regisztráltak. Az év eleje óta pedig már 300 ezernél is több menedékkérőt vett nyilvántartásba a BAMF, ami 100 ezerrel meghaladja a tavaly egész évben regisztráltak számát.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 04. 08:01, kedd | Külföld

Újabb települést kezdtek felszabadítani az orosz megszállás alól Harkiv megyében

Újabb Harkiv megyei települést kezdtek felszabadítani az ukrán erők az orosz megszállás alól, az Izjumtól nem messze fekvő Borova falut.

2022. Október 04. 07:59, kedd | Külföld

Bakondi: délebbre kell tolni a migrációs védvonalat

A magyar kormányfő, az osztrák kancellár és a szerb elnök szerint szükséges volna délebbre, lehetőleg a szerb - észak-macedón határra tolni Európa migrációs védvonalát.

2022. Október 03. 17:54, hétfő | Külföld

Olaszországban számlaégetéssel tüntettek a drága rezsiköltségek ellen

Tizennégy olaszországi városban rendeztek hétfőn utcai tiltakozást az energiaárak növekedése miatt, a tüntetők közüzemi számlákat égettek el.

2022. Október 03. 13:16, hétfő | Külföld

Több mint két éve nem teljesített olyan gyengén az euróövezeti feldolgozóipar, mint most szeptemberben

Szeptemberben a vártnál nagyobb csökkenéssel 2020 júniusa óta a leggyengébb teljesítmény alakult ki az euróövezeti feldolgozóiparban a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.