Városlista
2022. október 4, kedd - Ferenc

Hírek

2015. Július 28. 07:21, kedd | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - Csehország rendőröket ajánlott fel Magyarországnak

Illegális bevándorlás - Csehország rendőröket ajánlott fel Magyarországnak

Csehország azzal szeretne segíteni Ausztriának a migrációs hullám kezelésében, hogy rendőröket küldene a magyar-szerb határ védelmének megerősítésére.

- közölte ki Milan Chovanec cseh belügyminiszter hétfőn a dél-morvaországi Mikulovban, miután Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszterrel tárgyalt.
Chovanec szerint Csehország rendőröket, megfelelő műszaki felszerelést és pénzt ajánlott fel erre a célra Magyarországnak. A korábbi elképzelések szerint augusztustól húsz cseh rendőr teljesített volna szolgálatot a magyar-szerb határon. "Magyarország azonban leállította a projektet. A témáról július végén az Európai Unió tagállamainak rendőrkapitányai fognak tárgyalni" - mondta a cseh miniszter újságíróknak.

"Az illegális bevándorlók ezrei Magyarországon keresztül érkeznek Ausztriába, ezért fontos, hogy rendőröket küldjenek a magyar-szerb határra, de máshová is, ahol szükség van rájuk" - jelentette ki az osztrák belügyminiszter.

Elmondása szerint Ausztriában jelenleg már több tízezer migráns tartózkodik, és Bécsnek komoly gondot okoz az elhelyezésük. Az osztrákok a múlt héten megállapodtak Szlovákiával, hogy Pozsony 500 menekültet helyez el Bősön az ottani táborban. Bős többségében magyar nemzetiségű lakossága azonban tiltakozik a tervek ellen.

Chovanec azt mondta, hogy Csehország ilyen módon nem fog segíteni Ausztriának, mert nincsenek megfelelő kapacitású táborai.

Johanna Mikl-Leitner azt mondta, hogy a cseh és az osztrák rendőrség intenzív együttműködésének következtében az utóbb tíz év alatt 20 százalékkal sikerült csökkenteni a bűnözést a cseh-osztrák határon.

"Ausztriának és a Cseh Köztársaságnak ez az együttműködése nemcsak regionális, helyi jelentőségű, hanem Magyarország, Szerbia és Macedónia számára is fontos" - fogalmazott az osztrák belügyi tárcavezető.

Csehországban az első fél évben 3018 illegális bevándorlót vettek őrizetbe a hatóságok, ami éves szinten majdnem 50 százalékkal több, mint 2014 első hat hónapjában. Egy friss felmérés szerint a csehek 70 százaléka ellenzi a menekültek befogadását.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 04. 08:01, kedd | Külföld

Újabb települést kezdtek felszabadítani az orosz megszállás alól Harkiv megyében

Újabb Harkiv megyei települést kezdtek felszabadítani az ukrán erők az orosz megszállás alól, az Izjumtól nem messze fekvő Borova falut.

2022. Október 04. 07:59, kedd | Külföld

Bakondi: délebbre kell tolni a migrációs védvonalat

A magyar kormányfő, az osztrák kancellár és a szerb elnök szerint szükséges volna délebbre, lehetőleg a szerb - észak-macedón határra tolni Európa migrációs védvonalát.

2022. Október 03. 17:54, hétfő | Külföld

Olaszországban számlaégetéssel tüntettek a drága rezsiköltségek ellen

Tizennégy olaszországi városban rendeztek hétfőn utcai tiltakozást az energiaárak növekedése miatt, a tüntetők közüzemi számlákat égettek el.

2022. Október 03. 13:16, hétfő | Külföld

Több mint két éve nem teljesített olyan gyengén az euróövezeti feldolgozóipar, mint most szeptemberben

Szeptemberben a vártnál nagyobb csökkenéssel 2020 júniusa óta a leggyengébb teljesítmény alakult ki az euróövezeti feldolgozóiparban a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.