Városlista
2023. szeptember 24, vasárnap - Gellért

Hírek

2014. December 06. 08:00, szombat | Bulvár
Forrás: - szerk. -

Illatvadászat 5 lépésben

Illatvadászat 5 lépésben

De finom rajtad ez a parfüm! – ugye, micsoda elismerés ilyen bókot kapni? Hiszen ez azt jelenti, hogy sikerült megtalálnunk a hozzánk tökéletesen passzoló illatot, ami sokszor nem is olyan egyszerű.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes parfümöt, alaposan fel kell készülnünk. Ugyanis nem árt tisztában lennünk az alapvető illatcsaládokkal, a saját személyiségünkkel, na és néhány tesztelős trükkel, mert csak így lehet sikeres az akció. Ezek az egyszerű praktikák segíthetnek abban, hogy ne érezzük magunkat elveszettnek egy parfümüzletben.

1. lépés
Illatot a személyiséghez
A parfümöket legtöbbször ötféle illatcsaládba szokták besorolni a fő jegyeik alapján. Ezek a következők:
- virágos (erős, de nem tolakodó virágbuké jellemzi)
- gyümölcsös (erőteljesen gyümölcsre emlékeztet és trópusi hangulatot áraszt)
- fás (karakteres, erőteljes illat, ami határozottságot sugall)
- zöld (könnyű, finom illat kifinomult hatásokkal, ami egyből felfrissít)
- keleties (erős, fűszeres illat, ami egyből az érzékiséget és titokzatosságot juttatja eszünkbe)
Az öt illatcsalád mindegyike egy bizonyos személyiséghez és stílushoz passzol. Több kutatás is igazolja, hogy a személyiségünk nagyban befolyásolja az illatválasztásunkat. Így érdemes legelőször azon elgondolkodnunk, hogy az alábbi leírások közül melyik illik ránk a legjobban, mert akár ez alapján is el tudjuk dönteni, milyen parfümök közül érdemes választanunk.

Romantikus
Ha alapvetően romantikus és álmodozó típusnak tartjuk magunkat, aki az élet minden területén ragaszkodik a kifinomultsághoz, akkor leginkább a virágos illatok passzolnak hozzánk. Keresgéljünk a rózsa, gyöngyvirág vagy a jázmin fő illatjegyű parfümök között.

Energikus
Nem szeretjük a tétlenséget, szívesen vágunk bele új dolgokba, és még a szabadidőnkben is az aktív időtöltésre szavazunk? A gyümölcsös illatcsaládot nekünk találták ki, mivel a barackos, epres, málnás illatok élénkítő hatással vannak a szervezetre.

Természetes
Amennyiben valakit az kapcsol ki a legjobban, amikor a természetet járja, és a szabadban lehet, annak biztosan elnyerik a tetszését a fás illatok. A tölgy, a szantál és a pacsuli erőteljes illatuk ellenére megnyugtatnak.

Sportos
Ha a mozgás mindennapjaink része, és a munkánkban is egész nap rohangálnunk kell, a zöld illatcsaládot nekünk találták ki. Ezek a parfümök ugyanis legtöbbször citrusos és zöld növényekre emlékeztető aromával rendelkeznek, amelyek frissítenek.

Magabiztos
A határozott típusoknak, akik jól érzik magukat nagy társaságban, erőteljes a személyiségük, keresgéljenek a keleties illatok között. A fahéj, gyömbér, és pézsma összetevők jó hatással vannak az önbizalomra.

2. lépés
Számít a látszat
Most, hogy már tudjuk, nagyjából milyen parfümre vadászunk, akár a külseje alapján is megtalálhatjuk a nekünk megfelelőt, ugyanis a legtöbbször ezek is elárulják milyen illat rejlik bennük. Egy letisztult, elegáns üvegben hasonló illat lehet, míg egy figyelemfelkeltő dobozba biztosan vadabb aromákat rejtettek. A parfümök színe ugyanilyen kifejező lehet. Világos rózsaszín, bézs – púderes, letisztult. Pink – édes, virágos vagy gyümölcsös. Zöld – citrusos, friss. Kék – vizes, virágos. Sárga – fűszeres, élénk. Lila – füstös, érzéki.

3. lépés
Nincs két egyforma
Hiába tetszett meg a kolléganőnk parfümje, hiába kérdeztünk rá a legjobb barátnőnknél, ő mit visel, soha ne ez alapján vásároljunk. Minden ember egyedi, mikroszkopikus folyadékot hord a bőre felszínén, így egy parfüm sem lesz ugyanolyan illatú két különböző ember bőrén. Ugyanis ennek a folyadéknak az összetétel függ a személyiségtől, a táplálkozástól és a genetikai adottságoktól is.

4. lépés
Irány az üzlet!
Ha már kialakult bennünk az elképzelés mit keresünk, és valamennyire leszűkítettük a kört, ideje betérnünk egy illatszerüzletbe.
- Válasszunk ki kb. 7-8 olyan parfümöt, amit meg is szagolunk. Szűkítsük a kört 4-5 olyanra, amik akkor is tetszenek, amikor közel emeltük az orrunkhoz.
- Ezzel a néhánnyal permetezzük be azt a papírcsíkot, amit teszteléshez kell használni és húzzuk el finoman az orrunk előtt.
- A tesztelés után is kialakul a kedvenceink köre és ezeket már a bőrünkön teszteljük. Permetezzük a csuklónkra, mert itt magasabb a bőrünk hőmérséklete, és jobban kijön egy-egy illat.
- Ezek után menjünk ki az üzletből, és barátkozzunk az illatokkal, szagolgassuk meg napközben. Az a parfüm, amit még este is érzünk a bőrünkön, és amelyik jó érzéssel tölt el minket, jó eséllyel tökéletesen passzol hozzánk.

5. lépés
Válasszunk többet!
Parfümszakértők szerint az illatok az érzékeinkre hatnak először. Az agyunk pedig az érzelmeink alapján tudatja velünk, hogy éppen milyen illatra van szükségünk. Éppen ezért nemcsak a személyiségünk lehet ránk befolyással, hanem sok más tényező is, például az adott évszak, kitűzött céljaink, jelenlegi élethelyzetünk. Így ezeket is vegyük figyelembe a döntésnél. Na meg azért is, hogy célszerű több parfümöt is tartanunk, például egyet, amit a hétköznapokon, munkában viselünk, egyet pedig alkalmakra. Az első általában egy könnyedebb illat, míg a második nehezebb.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 14. 09:13, csütörtök | Bulvár

Autóval átment egy földön fekvő férfin, majd elhajtott

A Debreceni Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja azt a férfit, aki áthajtott egy út szélén fekvő emberen, majd segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

2023. Szeptember 10. 17:28, vasárnap | Bulvár

Lezuhant egy repülőgép Magyarországon - Videó

Lezuhant az egyik, bemutatót tartó repülőgép a börgöndi repülőnapon vasárnap - közölte a székesfehérvári önkormányzat kommunikációs központja az MTI-vel.

2023. Szeptember 08. 07:45, péntek | Bulvár

Kiemelik a vízből a Balatonba zuhant rendőrségi helikoptert

2023. Szeptember 07. 17:25, csütörtök | Bulvár

A Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter - Videó

A Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter Balatonszéplak közelében csütörtök délután, a balesetnek nincs súlyos sérültje – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).