Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2014. December 24. 17:40, szerda | Helyi
Forrás: Magyar Nemzet

Így ünnepelnek magyarjaink távol hazánktól

Így ünnepelnek magyarjaink távol hazánktól

Sok, a világ más országában élő magyarnak nincs lehetősége hazautazni az ünnepekre. Van, aki anyagi okok, van, aki munka miatt kénytelen maradni, de olyan is akad, akinek nincs kihez hazajönnie.

Sok, a világ más országában élő magyarnak nincs lehetősége hazautazni az ünnepekre. Van, aki anyagi okok, van, aki munka miatt kénytelen maradni, de olyan is akad, akinek nincs kihez hazajönnie. Hannoverben, Stockholmban, Portsmouthban és Sydneyben is megosztják a karácsonyi pillanatokat a kint létrejött magyar közösségek.

A világ négy különböző városában élő magyar család mesélt a Magyar Nemzetnek az ünnepek alkalmából arról, hogyan karácsonyoznak, messze az ilyenkor még inkább távolinak tűnő Magyarországtól. Elsőként a Svédországban, Märsta városban élő Gonda Zsuzsanna: – Két és fél éve költöztem ki, a párom öt éve él itt. Ez lesz a harmadik karácsonyunk, nem szoktunk ilyenkor hazamenni, mert a rokonság szétszórva él. Lassan hagyománnyá válik, hogy egy lengyel családdal ünneplünk. Főzünk, ajándékozunk, és amikor a gyerekek már alszanak, megnézünk egy filmet – meséli a fiatalasszony.

Három és fél éve döntött úgy, hogy Németországba költözik a most 30 éves Katalin. Az egyedülálló anya hétéves kislányával két éve Hannoverben él. – Szakmát szeretnék tanulni. A karácsonyt eddig mindig Magyarországon töltötték, idén nem jut az utazásra pénz. A hannoveri magyarok közösségének 1500 tagja van, ezek közül Katalin szerint 800-an élhetnek ténylegesen a városban. A helyi magyarok Facebook-csoportja sűrűn szervez programokat, bált, disznótorost, magyar bulit, sörözést, focizást, majálist, közös részvételt miséken. A fiatal édesanya 50-70 magyart ismer, akiknek nagy részével tartja is a kapcsolatot. Mivel sokan nem tudnak németül, így vagy tanítja őket, vagy tolmácsol nekik.

– 2011 óta él az egész család Hannoverben. Négyen vagyunk, két gyermekünk 9 és 17 évesek – ezt már Katalin barátnője, Szabó Éva mondja. Idén sajnos nem tudunk hazautazni az ünnepekre, szabadságot kellett volna kivennünk, de elfogytak a napjaink. – Náluk a karácsonyi menü 24-én a szokásos halászlé és rántott hal lesz, a hozzávalókat könnyen be tudják szerezni.

– Háromszáz font lett volna, hogy hazajöjjünk, ezért idén is Portsmouthban karácsonyozunk – mondja a Magyar Nemzetnek Gollowitzer Diána, a 200 ezres lélekszámú angliai városban élő magyar nő. A párjával albérletben lakó Diána már december elején megrendelte a fát, mivel 15-e után szinte sehol sem lehet beszerezni. Tavaly halat sem kaptak, ám idén nyílt a közelükben egy magyar termékeket árusító bolt, ahol az ünnepi halászlé legfontosabb alapanyagát is meg tudták rendelni előre. A kutyasétáltatóként dolgozó nő azt mondja, hiányoznak az otthoniak, de idén csak a barátja tud utazni, a két ünnep között. Év végére nem maradt meg az oda-vissza úthoz szükséges mintegy 120 ezer forint. Így most is kettesben ünnepelnek, ezúttal szaloncukruk is lesz.

Kovács Gabriella 15 éve Sydneyben él. A földrész egyik jellegzetessége, hogy a bevándorlók hozták magukkal a szokásaikat. A városokban sok a nemzetiségi üzlet, ahol a sajátos, otthoni termékeket és ételféleségeket könnyen be lehet szerezni. Valójában nem beszélhetünk a miénkhez hasonló, ausztrál karácsonyról, ők sajátos módon ünnepelnek. Az üzleteket, az utcákat díszbe öltöztetik, bőséges áruválaszték várja az embereket. Különlegessé teszi az ünnepet, hogy itt most tombol a nyár. – Hiányzik a hideg és havas környezet. December első hetében kezdődik az iskolai nyári szünet, egyidejűleg a karácsonyi készülődéssel. A munkahelyekről is ekkor mennek szabadságra az emberek, a tehetősebbek elutaznak – mondja az asszony.

Ausztráliában karácsonykor a család együtt ünnepel, a legtöbben pulykát és bejglit sütnek. Fenyőfa kevés helyen van, vagy egyáltalán nincs, hiszen nem őshonos, a beszerzése pedig sokba kerül. A legtöbb családnál műfenyővel helyettesítik. Hiányzik a szaloncukor is, nem lehet kapni. Az ajándékozás pedig nem ölt akkora méreteket, mint Magyarországon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 13:59, péntek | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 19. 08:13, péntek | Helyi

Elmarad a Szivárvány Majális

A Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény vezetősége tájékoztatja a tisztelt lakosságot, hogy az idei, 2024-es Szivárvány Majális technikai okok miatt elmarad.

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.