Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2016. Január 20. 08:16, szerda | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Így trükközik az élelmiszeripar

Így trükközik az élelmiszeripar

Tényleg tudjuk, hogy mi van kedvenc ételeinkben?

Lehet, hogy a boltban megnézzük egy-egy termék kalória- vagy zsírtartalmát, azonban ha azt is tudnánk melyik összetevő mit jelent, eléggé meglepődnénk. Nézzünk néhány gyakori trükköt, amellyel az ipar igyekszik ezt-azt palástolni.

A Reader's Digest hosszas listát írt az amerikai ételekkel kapcsolatban felfedezhető trükkökről és csúsztatásokról, amelyekből az alábbiakban válogatunk.

Cukor vagy valami más?
Gyakori trükk az, hogy a magas cukortartalmú ételek alkotóelemeinek listájában teljesen más név alatt szerepel a cukor: legyen az dextróz, cukornádkristály, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, agavénektár, gyümölcslékoncentrátum vagy akár sűrített kukoricaszirup. Mindemellett sokszor a termékekben kettőnél többféle cukor kombinációját használják, így nem a cukor lesz az első az alkotóelemek listájában.

A sajt sem sajt
A hamburger is finomabb egy minőségi sajttól, a gyerekek is imádják, úgyhogy érdemes tudatosítanunk azt, hogy sok sajttermékben, például a szeletelt sajtban korántsem sajt található - és ez a reszelt sajtra is ugyanúgy igaz. A takarékosság és a gyártási folyamat egyszerűsítése miatt a gyártók a tej helyett ugyanis feldolgozott tejfehérje- vagy tejsavófehérje-koncentrátumot használnak. Ezek Amerikában nem is számítanak sajtnak emiatt, helyette csak sajtkészítménynek hívják: hatalmas különbségek rejlenek az elnevezések mögött.

A többmagvas nem egyenlő a teljes kiőrlésűvel
Az egészséges étkezést favorizálók táborában a magvak mindig nagy figyelemnek örvendtek. Sokan azonban nem mérik fel pontosan a különbségeket: ha egy csomagoláson azt látjuk, hogy "többmagvas", legyen szó akár müzliről, akár kekszről, az még korántsem jelenti azt, hogy teljes kiőrlésű ételről lenne szó. Ha rostgazdag ételt keresünk a boltok polcain: a többmagvasban koránt sincs annyi, amennyit szeretnénk.

Az olivaolaj sem biztos, hogy extraszűz
A University of California által végzett kutatások szerint sok olívaolajos üvegben sokkal rosszabb minőségű olaj van annál, mint ami a csomagoláson fel van tüntetve. A szupermarketekben található üvegek mintegy 70 százalékában avas volt az olaj vagy egyáltalán semmi köze nem volt az extraszűz minőséghez. Ha jó minőségű olajat akarunk venni, akkor sötétített üvegűt vagy akár bádogdobozosat keressünk: ezen csomagolások ugyanis megóvják az olajat a fénytől. Egyes termelők még az olivaszüret időpontját is feltüntetik a csomagoláson.

Mit egyenek a cukorbetegek?
Az elmúlt években már rengetegszer hallhattuk, hogy a teljes kiőrlésű búza jó, a fehér nem az. A cukorbetegek vagy a vércukorproblémákkal küszködők ezt viszont teljesen máshogyan látják, közülük sokan inkább a fehérebb tésztákat preferálnák: pont azért, mert a teljes kiőrlésű tésztában az őrlési különbségek között sokkal több keményítő van. Alternatívát jelenthet még az is, hogy alacsony glikémiás indexű tésztát keresünk a boltokban: az ilyen jellemzőket már egyre több márka jelzi a csomagoláson.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.