Városlista
2020. január 24, péntek - Timót

Hírek

2019. Augusztus 19. 12:39, hétfő | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Így készüljenek a tűzijátékra a kutyatartók

Így készüljenek a tűzijátékra a kutyatartók

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep elmaradhatatlan része a tűzijáték. Ilyenkor azonban különösen fontos a kutyatartók előrelátása és felkészültsége.

A tűzijáték fénye és a hangos durranások megijesztik a kutyákat, ezért fontos, hogy nyugalmuk biztosításáról és ösztönös menekülésük megelőzéséről a gazdák időben gondoskodjanak - figyelmeztet a Nébih. A hivatal összegyűjtötte, hogy milyen óvintézkedésekkel előzhetjük meg a bajt, illetve mit tehetünk, ha kedvencünk elszökött hazulról.

Próbáljuk megelőzni a bajt!
Fokozottan ügyeljünk a kedvenceinkre, és biztosítsunk számukra biztonságérzetet adó körülményeket! A kiemelten érzékeny, félős állatok esetében már előzetesen érdemes állatorvoshoz fordulni, aki felírhat kedvencünknek egy nyugtató hatású készítményt. A szer adagolásánál kövessük a szakember utasításait!

Ellenőrizzük a regisztrált adatokat!
Pár éve minden négy hónaposnál idősebb kutyát kötelező megjelölni egy egyedi kódot tartalmazó mikrochippel. A Nébih honlapján található Ebregiszterrel célszerű ellenőrizni, hogy a beültetett mikrochip regisztrációja is sikeresen megtörtént-e. A chipszámot beírva a rendszer megadja a publikus adatokat a keresett kutyáról. Amennyiben a keresés nem ad találatot, feltételezhető, hogy a chip regisztrációja elmaradt. Ebben az esetben vegyük fel a kapcsolatot a beültetést végző állatorvossal, és kérjük a regisztráció mielőbbi pótlását! Ez nagyon fontos, mert a regisztrálatlan chiphez nem köthető adat, így a megtalált házi kedvencet sem tudják visszajuttatni gazdájához.

Mit tegyünk, ha megszökött a kutya?

A gazdák legtöbbször a közösségi oldalakon és fórumokon tesznek közzé figyelemfelhívó cikkeket. Emellett azonban célszerű megkérni a kutya állatorvosát, hogy az általa elérhető adatbázisban az eb adatlapjának megjegyzés rovatába írja be az "eltűnt" szót, amíg az állat vissza nem kerül a jogos tulajdonoshoz. Ehhez szükség lesz a kutya oltási könyvére vagy útlevelére, amelyben szerepel a chipszám és a tulajdonos adatai. A közterületen kóborló ebek befogását az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek végzik, ezért eltűnés esetén érdemes felkeresni a lakókörnyezetünkben található telepeket is.

Mit tegyünk, ha kóbor kutyát látunk?
A chippel ellátott, elkóborolt kutyák hazajutását ma már az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány mikrochip-leolvasó hálózata. A figyelemfelkeltő matricával megjelölt kutyabarát helyeken könnyedén leolvasható az állat mikrochipjének száma. Ez alapján a programban részt vevő önkéntes állatorvosok kikeresik a kutyus adatait az adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot annak gazdijával.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 24. 15:29, péntek | Helyi

Nem fogjuk szeretni a hétvégi időt

A pénteki barátságtalan, felhős, ködös idő hétvégén is folytatódik: szombaton és vasárnap ónos szitálásra, esőre szintén számíthatunk, csak néhány helyen van esély párórás napsütésre.

2020. Január 24. 13:26, péntek | Helyi

Elindult a fiataloknak szóló Szétcsúszva program

A Momentán Társulat által indított kezdeményezés célja a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorítása interaktív színházi edukációs előadások segítségével

2020. Január 23. 15:11, csütörtök | Helyi

Tizenkilenc naperőművet épített az MVM Csoport Dél-Kelet-Magyarországon

Többek között Kiskunfélegyházán is...

2020. Január 23. 15:06, csütörtök | Helyi

Megfejthették, hogyan okoz őszülést a stressz

Brazil és amerikai kutatók megfejthették, hogyan okoz őszülést a stressz.