Városlista
2019. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2018. Szeptember 25. 15:43, kedd | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Így hat a testre, ha éhgyomorra edzünk

Így hat a testre, ha éhgyomorra edzünk

Vajon tényleg igaz a felvetés, miszerint ha éhgyomorra indulunk el edzeni, több kalóriát fog elégetni a testünk mozgás közben?

Egyáltalán, milyen hatással van ez az egészségünkre?

Amennyiben evés előtt, éhgyomorra sportolunk, könnyen megeshet, hogy lezuhan a vércukorszintünk, ezáltal pedig rosszullétet, szédülést fogunk tapasztalni a fizikai aktivitás hatására. "Fáradtnak, ingerültnek érezhetjük magunkat, illetve megeshet, hogy nem tudunk olyan intenzitással edzeni, mint amikor mozgás előtt eszünk valamit" - mondta el a Time magazinnak Douglas Paddon-Jones, a Texasi Egyetem izomfiziológiával foglalkozó kutatója. Hozzátette, némi étel segíthet, hogy nagyobb komfortérzettel és több energiával jussunk túl az edzésen. Különösen az 55 felettiek esetében fontos, hogy egyenek valamit sport előtt, főként, ha rögtön ébredés után szeretnének mozogni. Az éjszakaialvásközben ugyanis olyan folyamatok zajlanak a testünkben, amelyek folytatódnak, ha reggelizés nélkül kezdünk edzeni. Mindez pedig izomvesztéshez vezethet, ami az idősebb korosztályoknál már alapvetően is problémát jelent.

Ha a sportolással a súlyvesztés a kifejezett célunk, úgy az üres gyomorral végzett edzésnek meglehetnek a maga előnyei. Egy 2013-as kutatás szerint, amelyben 64 túlsúlyos ember vett részt, több súlyt adhatunk le úgy, ha minden másnap csak a szokásos kalóriabevitelünk 25 százalékát vesszük magunkhoz, illetve emellett aerob jellegű edzést végzünk, mint önmagában csak edzéssel vagy diétával. Fontos ugyanakkor tudni, hogy az ezzel kapcsolatos kutatási eredmények meglehetősen vegyesek, hiszen azt is több tanulmány alátámasztja, hogy káros lehet az egészségre, ha kihagyjuk a reggelit. Ráadásul azt is számos tényező befolyásolja, hogy kinél mennyire hatékony az éhgyomorra tornázás, illetve hogy egyáltalán képesek-e rá. Egyebek mellett szerepet játszik az életkor, a testsúly, az esetleges betegségek, illetve hogy hogyan táplálkozunk, mennyit alszunk, valamint milyen életmódot folytatunk.

Mindenesetre egészen biztos, hogy 50 éves kor fölött nagyon óvatosnak kell lenni ezzel, hiszen ebben a korban már magasabb fehérjebevitel javasolt, amelyet a szakemberek mindig a lehető legtöbb étkezésre elosztva tanácsolnak bevinni. Azoknak tehát, akik nem profi sportolók, illetve csak nemrég kezdtek edzeni, vagy már idősebbek, érdemes inkább enniük valamit mozgás előtt, és legjobb, ha ez az étkezés fehérjét és szénhidrátot is tartalmaz. Érdemes a mozgás után legalább egy-másfél óráig nem vagy csak nagyon keveset enni, mert így használhatjuk ki legjobban a felgyorsult anyagcsere előnyeit - ezen a módon égeti ugyanis a legtöbb zsírt a szervezetünk.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 18. 16:52, kedd | Helyi

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, más néven ázsiai zebraszúnyog.

2019. Június 18. 14:28, kedd | Helyi

Jókedvűen, aktívan telnek a 95 éves András bácsi mindennapjai

Ma (június 18-án) ünnepli 95. születésnapját Toldi András. E szép ünnep alkalmából otthonában kereste őt fel Rosta Ferenc alpolgármester és a körzet önkormányzati képviselője Gyenes Attila.

2019. Június 18. 13:00, kedd | Helyi

Páratlan kiállítás a művészeti iskolások idei tanévi munkáiból

Kiállítás nyílt június 12-én a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában a Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek munkáiból.

2019. Június 18. 11:15, kedd | Helyi

Félegyházi diákok verseit gyűjtötték csokorba

A 90. Ünnepi Könyvhét keretében június 12-én mutatták be a Mesélő terek című antológiát a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.