Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Január 10. 15:00, vasárnap | Helyi
Forrás: hirado.hu

Így használhatja biztonságban az ingyen wifit

Így használhatja biztonságban az ingyen wifit

Ökölszabályként ki lehet mondani, hogy lehetőség szerint semmilyen „érzékeny” információt, kapcsolatot ne bonyolítsunk nyilvános wifin. És ha halaszthatatlan?

Nagyjából alkalmas az ingyenes wifi arra, hogy a mobilon nézegessük a Facebook hírfolyamát, böngészgessünk a web biztonságos, ismert oldalain. Erre a célra számos külföldön is jól boldoguló wifikereső alkalmazást lehet találni, köztük például a WifiMappert iPhone-ra vagy Androidra. Csak mondjuk vásárlásba ne kezdjünk, mert egy hacker játszi könnyedséggel szerzi meg nyílt hálózaton az adatainkat.

A minimum: https://

Első dolgunk legyen megnézni a böngészőben az url-t, hogy a cím https://-sel kezdődik-e. Ha hiányzik az „s”, akkor inkább hanyagoljuk a titkosítatlan oldalt. A Facebook, a Google és más ismert oldalak titkosított kapcsolaton kommunikálnak. Az épp most hazánkba költöző Netflix is https-t használ, s a hírek szerint a Firefox egyenesen azt tervezi, hogy a jövőben meg sem jeleníti a nem védett oldalakat.

Második lépésben nyissuk meg a ma már minden nagy böngészőben elérhető inkognitóablakot, s abban dolgozzunk.

A (részleges) megoldás: VPN

A virtuális magánhálózat (Virtual Private Network, VPN) lehetővé teszi, hogy egy közbeiktatott szerver segítségével titkosított kapcsolaton lépjünk a kiszemelt oldalra. Nem véletlenül vannak fizetős VPN szolgáltatások, ezek stabilabbak, de gyors megoldásként az ingyenes is megteszi.

Jó szívvel lehet ajánlani a több mint 300 millió letöltést elért Hotspot Shield Free VPN Proxy-t az Apple és az Android készülékekre egyaránt. Az ingyenes változat egy hétig Elite verzióként működik, s ha nem fizetjük elő, némi limitáció tudomásulvételével ingyen használhatjuk a próbaidő letelte után is.

A VPN-től várható külön bónusz a biztonságon kívül, hogy még az internetszolgáltató sem olyan könnyen „látja”, hogy hol tartózkodunk. (Hogy más kíváncsi szemekről ne is beszéljünk.) Általa például elérhetjük (előfizethetjük) azokat a játékokat, zenéket, amelyek csak meghatározott régióban vehetők igénybe, hiszen szinte bármilyen ország „színeiben” felléphetünk.

Hátránya, hogy a hálózati kapcsolat VPN-nel lassabb, s ingadozóbb lesz, mint ha közvetlenül csatlakozunk.

Címkék: bónusz, biztonságos, VPN, WiFi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:11, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. május 5. - SZENT ISTVÁN TEMPLOM

2024. Május 05. 08:00, vasárnap | Helyi

Köszöntjük az Édesanyákat és Nagymamákat

Nagyon sok boldogságot kívánunk minden Édesanyának és Nagymamának az alábbi verssel:

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.