Városlista
2020. június 7, vasárnap - Róbert

Hírek

2015. Szeptember 04. 15:25, péntek | Helyi
Forrás: hirado.hu

Így csapják be az időseket a termékbemutatókon

Így csapják be az időseket a termékbemutatókon

Egyre több idős emberről lehet hallani, akiket ingyenes egészségfelmérések és ingyen ajándékok ígéretével próbáltak rávenni, több százezres, többnyire haszontalan termékek megvásárlására.

Bemutatjuk, hogyan vesznek rá nyugdíjasokat drága mágneses lepedők, nyakgyűrűk, víztisztítók vásárlására, akár úgy is, hogy évekig nyögik az áruhitel részleteit.

Az alternatív kereskedelemnek van létjogosultsága, de meg kell különböztetni a „sumák, hazug, átverős, lehúzós cégeket” azoktól, amelyek tisztességesen kereskednek - mondta Kalamár Hajnalka. A pszichológus ismeri mindkét oldalt. Pontosan tudja, milyen eladástechnikával dolgoznak az inkorrekt cégek, amelyek kifejezetten az idősekre utaznak. Néhány éve az ő szüleit is rávették egy ilyen vásárlásra.

Az idős emberek aggódnak leginkább az egészségükért, ezzel a varázsszóval tehát hamar meg is győzhetőek. Mindenki sokáig egészséges szeretne maradni, nem pedig ágyban fekvő betegként kiszolgáltatottá válni. A bemutatókon is felmerülnek ezek a kérdések, majd jönnek az igenek, és egyszer csak észrevétlenül olyan helyzet áll elő, hogy a nyugdíjas ember úgy érzi, mindent szeretne, csak egy több százezres gyógyászati eszközt nem - magyarázta a szakember.

Az üzletkötőknek egy céljuk van: eredményt és profitot termelni. Ők nem időseket látnak, csak számokat és jutalékot. Azt éreztetik velük, hogy az ő oldalukon állnak, egyek velük, őket képviselik, így könnyebben eladják a terméket. Az igazán tisztességtelen azonban az, ha valaki úgy csinálja végig a manipulációt, hogy a nyugdíjasnak nem ad szabadulási lehetőséget még akkor sem, ha az illető maga jön rá a hibájára - hangoztatta Kalamár Hajnalka.

Ne írjon alá semmit!

Nem lehet elégszer elismételni: mielőtt bármibe beleugrana bárki is, tájékozódjon! A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatalhoz több panasz is érkezett már olyan cégekkel kapcsolatban, amelyek gyanús körülmények között adtak el drága, gyógyulást ígérő termékeket.

Egy termékbemutatón ezért soha nem szabad aláírni semmit. A betegnek érdemes kikérnie a háziorvosa véleményét afelől, hogy valóban segíthet-e a problémáján a gyógyászati eszköz. Ha semmire nem jó, nem érdemes kiadni érte pénzt - hangsúlyozta Kiss Anita, a fogyasztóvédelem szóvivője.

Már az legyen gyanús, ha ingyenes egészségmegőrző vizsgálatra hívják az embert, és néhány egyszerű mozdulattal próbálják meggyőzni arról, hogy érelmeszesedése vagy súlyos reumája van. A nyaki betegségeket például sem ránézésre, sem különböző eszközök megérintésével nem lehet meghatározni.

Várhegyi Krisztina háziorvosnak is több betege került már hasonló cég látókörébe. Ő is folyamatosan igyekszik felvilágosítani idős pácienseit, hogy ne dőljenek be az efféle vizsgálatoknak, mert olyan készítményeket ajánlanak nekik, amelyek mögött nincs komoly kísérletezés és gyógyhatás, vagy olyan eszközöket vetetnek meg a betegekkel, amelyek nem gyógyítják meg őket - mondta a háziorvos.

Legfeljebb egy év után váltanak

Sok ilyen cég tudja, hogy idővel megjelennek a reklamálók, ezért egy évnél tovább nem is működnek ugyanazzal a cégnévvel. Ha tehát bármilyen termékbemutatóra vagy ingyenes vizsgálatra hívják önöket, kérdezzék meg a cégnevet, és ha segítséggel is, de ellenőrizzék le, mennyire megbízható a vállalkozás!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 06. 14:00, szombat | Helyi

Szoros versenyben dőlt el a cím

Megyénk java, büszkesége, az egyik legkedveltebb itala volt ma a főszereplő a megyei pálinkaversenyen.

2020. Június 06. 12:00, szombat | Helyi

Három forgatókönyv szerint folytatódhat ősztől az oktatás

A változatok szerint vagy teljesen elfelejtjük a digitális oktatás új tapasztalatait, vagy részben adaptáljuk ezeket, vagy teljesen új korszak kezdődik az oktatásban.

2020. Június 06. 11:57, szombat | Helyi

A legeltetés ősi hagyomány

Hagyományosan Magyarországon Szent György napján lehet kihajtani a rétre az állatokat.

2020. Június 05. 17:26, péntek | Helyi

Trianon emlékére zúgtak a harangok

Június 4-én az Ótemplom előtti Magyarok Nagyasszonya-szobornál gyűltek össze a félegyháziak, hogy megemlékezzenek nemzeti összetartozásunk ünnepnapjáról.