Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Február 05. 09:07, péntek | Belföld
Forrás: mti

Idén már február végén elkezdődhet a medvehagyma szezon

Idén már február végén elkezdődhet a medvehagyma szezon

Az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár már február végén elkezdődhet a jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztító gyógynövény, a medvehagyma idei szezonja

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

- közölte a Mecsekerdő Zrt. csütörtökön az MTI-vel.A Baranya megyében gazdálkodó társaság területein, amelyek nem állnak természetvédelmi oltalom alatt, saját felhasználásra a korábbi évekhez hasonlóan fejenként napi két kilogramm szedhető a vitamindús növényből.

Amennyiben viszont valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A kereskedelmi célú gyűjtésnél a Mecsekerdő által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni, a 2021-es szezontól kezdve online árverésen. Az internetes aukció az Intergavel Aukciószervező Kft. közreműködésével február 8-15-e között zajlik.

A közlemény szerint a Mecsekerdő számára kiemelten fontos a rábízott erdők természeti értékeinek megőrzése. Ezért minden évben külön egyeztet a természetvédelmi hatósággal és a Duna-Dráva Nemzeti Park szakembereivel, akikkel közösen kíméleti területeket jelölnek ki a medvehagyma számára. Mindez a növényállomány regenerálódását szolgálja, ugyanis ezeken a helyeken, illetve a fokozottan védett területeken kereskedelmi célú gyűjtésre egyáltalán nincs lehetőség.

Címkék: medvehagyma

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.