Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2022. December 19. 21:24, hétfő | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Idén is jó helyre kerültek a könyvtárban gyűjtött adományok

Idén is jó helyre kerültek a könyvtárban gyűjtött adományok

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár - mint minden évben - idén is megszervezte karácsonyi adománygyűjtési akcióját.

A Petőfi Sándor Városi Könyvtár a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Szociális és Közfoglalkoztatási Osztályával együttműködve október végétől december 9-éig gyűjtötte azokat a jó állapotú játékokat és könyveket, melyek a rászoruló családok karácsonyát teszik szebbé. A felhívásra számos egyéni és iskolai felajánlás érkezett. Az ajándékokat a szétválogatásukat és becsomagolásukat követően december 14-én szállította Polgármesteri Hivatal Szociális- és Közfoglalkoztatási Osztálya a rászoruló családok részére, mellyel a visszajelzések szerint idén is sikerült meglepetést és örömöt szerezni számukra.

- Az elmúlt évekhez képest idén kimondottan szép ajándékok érkeztek. Korábban ugyanis több olyan felajánlás jött, ami például koszos volt és ki, illetve el kellett mosni, ez jóval több plusz munkát adott. Most viszont kivételesen gyönyörű könyvek és játékok érkeztek a felhívásra, amelyeket már oda is adtunk becsomagolva a családoknak. Még valamennyi ruha felajánlás látható itt dobozokban, melyeket a Mezőőri Szolgálat fog kiszállítani a rászorulók részére – tudtuk meg Abonyi Szilvia könyvtárigazgatótól, aki azt is elmondta, hogy a felajánlások között voltak plüssök, társasjátékok, kirakók, kisautók, mesekönyvek és ismeretterjesztő könyvek is.

- Ódor László a Szociális és Közfoglalkoztatási Osztály vezetője összefogta és koordinálta a jótékonysági akciót. Egy listát írtak össze kolléganőivel, melyen a rászoruló családok neve mellett szerepelt a gyermekek életkora és neme, így könnyű volt összeválogatni az ajándékokat egy-egy családnak – magyarázta az adománygyűjtés menetét a könyvtárigazgató, majd köszönetet mondott Rigó Imréné Katika, Kátai Gyöngyi és Seres Judit könyvtári dolgozóknak, akik segítettek a csomagolásban. A felajánlóknak és az ő munkájuknak köszönhetően kb. 100 család és közel 200 gyermek részére tudtak ajándékot adni karácsonyra.
- Ezenfelül a Mezőőri Szolgálat most még tíz családnak fogja kiszállítani az itt látható, dobozokba csomagolt felajánlásokat – tette hozzá Abonyi Szilvia.

Arról, hogy egy-egy iskola diákjai, hogyan viszonyultak a jótékonysági megmozduláshoz dr. Hegedűsné Kállai Judit, a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola intézményvezető-helyettese, illetve Szabóné Simon Erzsébet, a Móra Ferenc Gimnázium könyvtárosa nyilatkozott lapunknak.

- Hosszú évek óta hagyománya van gimnáziumunkban - főleg az adventi időszakban - a különböző gyűjtéseknek. Gyűjtöttünk már plüssmacikat a mentőszolgálatnak, játékot, mesekönyvet óvodának, a családsegítőnek, télen ruhaneműt a Máltai Szeretetszolgálatnak. De csatlakoztunk egyéb kezdeményezéshez is, például téli ruhaneműket akasztottunk ki egy fogasra az iskola elé. A gyerekek gyűjtöttek a Cicamentő Szolgálatnak is egy iskolabál megrendezésével. Most pedig a Félegyházi Kutyamenhelynek gyűjtenek takarókat, plédeket. Ezen felül idén a gimnázium tanári kara a december 23-ai ételosztáshoz biztosítja a helyet és egy dobozkában még pénzt is gyűjtöttek a jótékonysági megmozdulás sikeréhez – vette sorra Szabóné Simon Erzsébet könyvtáros a Móra Ferenc Gimnázium diákjainak és tanárainak idei felajánlásait, külön kihangsúlyozva Juhász István nyugalmazott tanár nevét, aki könyvadományával szintén hozzájárult a könyvtár jótékonysági akciójához.

- Szeretnénk, ha a gyerekek éreznék azt mennyivel jobb adni, mint kapni. Ha ezt már gyermekkorukban megszokják, és megtapasztalják diákkorukban, hogy milyen kicsivel is tudnak örömöt szerezni olyanoknak, akik kevésbé szerencsés körülmények közé születtek, akkor a későbbiek folyamán is szívesen fognak segíteni a rászorulókon – hangsúlyozta ki Szabóné Simon Erzsébet.

Dr. Hegedűsné Kállai Judit, a Kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola intézményvezető-helyettese szintén csak pozitív tapasztalatairól tudott beszámolni a gyűjtés kapcsán.
- Nem is kellett meghirdetni az iskolában a jótékonysági akciót, mert már november végén hozták a gyerekek az adományokat. Eddig a könyvtár részére könyveket hoztunk, idén gyűjtöttünk játékot is. Úgy gondoltuk, hogy most nem az évről-évre megszokott szeretetdobozt fogjuk elküldeni a Máltai Szeretetszolgálatnak, hanem idén a félegyházi családokat próbáljuk támogatni. Emellett a félegyházi kórház számára is gyűjtöttünk, számukra táblás csokikat fogunk felajánlani – mondta az intézményvezető-helyettes. Magyarázatként személyes tapasztalatát mondta el, hogy milyen jó érzés volt, amikor Karácsonykor kisgyermekével a kórházban voltak és kapott a pici egy tábla csokit. Visszaemlékezett, hogy mekkora örömöt okozott gyermekének az az édesség.

- A gyerekek nagyon szívesen hozzák felajánlásaikat, mikor megtudják, hogy hová fognak kerülni és kik fogják megkapni – árulta el Judit.

Vakulya László, a Mezőőri Szolgálat csoportvezetője és Ódor László a Szociális és Közfoglalkoztatási Osztály vezetője, akik eljuttatták a csomagokat a rászoruló családoknak, arról tájékoztatták a jótékonysági akcióban résztvevőket, hogy igazán jó helyre kerültek a felajánlások és örömmel, hálával fogadták azokat. Egy cég felajánlásának köszönhetően a tárgyi adományok mellé tudtak még élelmiszert is csomagolni a családoknak, így talán egy kicsivel boldogabb lehet azok karácsonya is, akiknek nélkülözniük kell sok dolgot a mindennapjaikban.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)