Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2020. December 09. 14:51, szerda | Helyi
Forrás: Félegyházi Közlöny

Idén is dobogón a Közgé ügyvitelesei

Idén is dobogón a Közgé ügyvitelesei

A 2020. évi Teöreök Aladár Országos Tanulói Gyorsíró-, Gépíró- és Szövegszerkesztő Versenyen Kovács Lilla Viktória 12/B osztályos tanuló szövegszerkesztésből I. helyezést ért el a Tanuló I. kategóriában.

Felkészítő tanára Hartyániné Barta Judit.

Az ország 21 iskolájából 226 tanuló versenyzett, s iskolánk csapata a dobogó 3. helyét szerezte meg a pontszerző versenyben. Ehhez 15 fő járult hozzá sikeres dolgozatával: 10/C – Csányi Alexandra, Dobozi Dominika, Majoros Marianna, Nagy Leila, Pál Bettina; 11/C – Hunyadi Kitti, Mile Réka, Sipos-Szabó Amanda; 12/B – Kovács Lilla Viktória; 12/C – Dinnyés Dorina, Lajkó Edina; 5/13/I – Kozák Leila Mónika, Ónodi Anasztázia, Szellák Emese, Zugi Alexandra. Felkészítő tanáraik: Hartyániné Barta Judit és Kovácsné Seres Andrea.

Iskolánkban az ügyviteli képzés elsősorban a vállalkozási ügyviteli ügyintéző szakmán belül folyik. Az ügyviteli tevékenység (mint pl. levelezés, iratkezelés, nyilvántartások készítése, üzleti adminisztráció, jegyzőkönyv-vezetés, készletgazdálkodás, házipénztár kezelése, rendezvényszervezés) minden vállalkozás, intézmény életének elengedhetetlen része. Az új vállalkozási ügyviteli ügyintéző szakmán belül ez kiegészül pénzügyi, gazdálkodási feladatok elvégzésével is. Ez azért jó, mert diákjaink olyan sokoldalú szakemberek lesznek, akik akár a közintézményekben, akár a vállalkozásoknál is megállják a helyüket.

A Közgében nagy hangsúlyt fektetünk a tehetséggondozásra. A versenyekre való felkészüléssel és a versenyzéssel olyan kompetenciaterületeket fejlesztünk, amelyek minden munkahelyen fontosak: figyelem, fegyelem, kitartás, összpontosítás, problémamegoldó-képesség, szabálykövetés, önállóság, pontosság… A versenyzés, versenyeredmények hozzájárulnak a tanulók önbizalmának fejlődéséhez, és nem utolsó sorban a felkészítés során is hangsúlyt fektetünk a stresszkezelésre és mentális tréningre is, amelynek szintén hasznát látja később vizsgázáskor, illetve a munkahelyén.

Az ügyviteli területen rendszeresen megmérettethetik magukat a diákjaink országos és nemzetközi ranglista versenyeken. Elkötelezett felkészítő munkával segítjük a gyerekeket 9. osztálytól kezdve. Már az első órákon megfigyeljük a gyerekek munkáját, és a tehetséges tanulókkal a kezdetektől differenciáltan foglalkozunk. Mivel gépírást minden osztályban tanulnak a gyerekek, nemcsak az ügyviteles osztályokból kerülnek ki a versenyzőink. Bárki indulhat, aki szeretné megpróbálni magát.

Ehhez maximális támogatást nyújt a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum és a Közgazdasági Technikum vezetősége. Kitűnően felszerelt számítógéptermekben folyik a felkészítés, anyagilag is támogatják a versenyekre való utazást, felkészülést. Soha nem marad el a befektetett munka elismerése sem.

A vírushelyzet miatt most felborult a versenyek szokásos rendje is. A Teöreök Aladár tanulói versenyt tavasszal szokták megrendezni, most csak ősszel kerülhetett rá sor. A verseny online zajlott, egy gépírás verseny szoftver segítségével. Nem a szokásos iskolai környezetben versenyeztek a diákok, hanem otthon, ami rugalmas hozzáállást követelt mind a diákok, mind a felkészítő tanárok részéről. A gyerekek lelkesen gyakoroltak a számos technikai probléma ellenére, küldték munkáikat e-mailben, mi pedig sok-sok biztató szóval segítettük át őket a nehézségeken.

11-dikes diákjaink 2020 novemberében sikerrel megmérettették magukat a ZAV-100 (2020), csehek által szervezett nemzetközi internetes gépíró versenyen is.

Kovács Lillával terveink között szerepelt részt venni a 2021 nyarán, Hollandiában rendezendő INTERSTENO világbajnokságon, de sajnos úgy tűnik, a világjárvány miatt ezt 2022-re halasztották. Nézzük optimistán: kaptunk még egy évet a felkészülésre, és lehetőséget arra, hogy a 2019-es olaszországi világbajnokságon elért V. helyezéséhez hasonló szép eredménnyel öregbíthesse iskolánk hírnevét és képviselhesse hazánkat.

Gratulálunk a szép eredményekhez!

Hartyániné Barta Judit és Kovácsné Seres Andrea
felkészítő tanárok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)