Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Január 06. 18:08, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Idén 3,8 százalékos GDP-bővülés várható Magyarországon

Idén 3,8 százalékos GDP-bővülés várható Magyarországon

Idén 4 százalékkal nőhet a globális gazdaság abban az esetben, ha széles körben sikeresen alkalmazzák a koronavírus elleni oltást a világon

- véli a Világbank, amely júniusban nagyobb, 4,2 százalékos bővülésre számított 2021-re.

A Világbank Global Economic Prospects (GEP) című jelentésének összeállítói szerint a globális GDP tavaly 4,3 százalékkal zsugorodott, míg júliusban ennél nagyobb, 5,2 százalékos csökkenésre számítottak 2020-ra.

A dokumentum szerint Magyarország hazai összterméke (GDP) tavaly 5,9 százalékkal csökkent, kevésbé a júniusban várt 6,8 százaléknál. A magyar gazdaság idei teljesítménynövekedésével kapcsolatos előrejelzését 4,5 százalékról 3,8 százalékra csökkentette a Világbank, amely jövőre 4,3 százalékos GDP-növekedést becsül.

A világbanki dokumentumban a Bulgáriát, Horvátországot, Magyarországot, Lengyelországot és Romániát magában foglaló közép-európai térség GDP-je tavaly 4,4 százalékkal csökkent, míg a júniusi előrejelzés nagyobb, 5 százalékos gazdasági visszaesést vetített előre. A térség gazdasági teljesítménye idén várhatóan 3,6 százalékkal nő, némileg szerényebben a júniusban várt 3,8 százaléknál.

A friss jelentés szerint idén az Egyesült Államok gazdasága a júniusban becsült 4 százalék helyett 3,5 százalékkal, az euróövezeté 4,5 százalék helyett 3,6 százalékkal nő. A Világbank nem változtatott Japán idei gazdaságnövekedési előrejelzésén, továbbra is 2,5 százalék bővülést vár.

A világbank számításai szerint tavaly az amerikai GDP 3,6 százalékkal, az euróövezeti 7,4 százalékkal, a japán pedig 5,3 százalékkal csökkent.

Kína GDP-je idén várhatóan 7,9 százalékkal nő a júniusban becsült 6,9 helyett, a tavalyi bővülés pedig a várt 1 százaléknál nagyobb, 2 százalék volt a Világbank jelentése szerint.

Címkék: bővülés, gazdaság, gdp

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.