Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2020. Március 26. 07:46, csütörtök | Helyi
Forrás: origo.hu

Húszmillió darab koronavírus elleni gyógyszert készíthetnek Magyarországon

Húszmillió darab koronavírus elleni gyógyszert készíthetnek Magyarországon

Magyarországon a tiszavasvári székhelyű Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.-t (Alkaloida) állít elő hidroxiklorokvin-szulfátot.

Ez az a hatóanyag, amelynek a kivitelét megtiltotta a magyar kormány. Akár 2,2 millió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert tudnak előállítani Magyarországon az Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból – értesült a Világgazdaság.

A Világgazdaság úgy tudja, a cég körülbelül négy tonna hatóanyaggal rendelkezik a tiszavasvári telephelyén, ami azért fontos, mert az eddigi kínai és olasz tapasztalatok alapján a koronavírus- (Covid-19) terápiában eredményesen alkalmazható ez a maláriaellenes hatóanyag, amelyet egyedi importtal sem lehet beszerezni, sőt az ezt tartalmazó gyógyszerkészítményt sem.

A Világgazdaság információi szerint, figyelembe véve a Covid-19 terápiás ajánlásokat, a jelenleg rendelkezésre álló hatóanyag-mennyiség hozzávetőlegesen 20 millió 200 milligrammos tabletta legyártásához elegendő, vagyis több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég.

Ezért döntött úgy a magyar kormány, hogy megtiltja a koronavírus-betegek gyógyításához használt gyógyszeralapanyag kivitelét. Bár

Magyarország a világon az egyik legnagyobb exportőre ennek az alapanyagnak, a kormány most a magyar lakosság védelme és gyógyszerellátásának biztosítása érdekében állította le a kereskedelmet.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján is olvasható az exporttilalom, a határozat szerint ez hat hónapra szól.

Az alapanyaggal kapcsolatban egyelőre annyit lehet tudni, hogy Philippe Gautret francia orvos és munkatársai egy kis esetszámú, de annál jelentősebb klinikai vizsgálatról számoltak be a napokban.

Ennek alapján úgy látszik, hogy a hidroxiklorokvin (Delagil) hatékonyan csökkenti a vírusterhelést a koronavírus által megfertőzött betegekben. A vizsgálat hatodik napjáig a kezelt betegek 70 százalékánál már nem lehetett kimutatni a vírust.

A betegek százalékos aránya a PCR-pozitív nasopharyngealis mintákkal a bevonástól a kezelés utáni 6. napig – hidroxiklorokinnal kezelt Covid-19 betegek (piros vonal) és kontroll betegek (kék vonal)FORRÁS: VG.HU

Marseille-ben, kórházi környezetben napi 600 milligramm (3×200 milligramm) hidroxiklorokvin adásával kezelték az igazoltan koronavírussal fertőzött betegeket március elejétől március 16-ig. Eddig 42 beteg közül 36-nál vitték végig a kezelést, összesen 26 beteg kapott hidroxiklorokvint, közülük hat kapott még azithromycint (Sumamed) a bakteriális felülfertőződés elkerülésére, és 16 volt kontrollbeteg.

Hat hidroxiklorokvinnal kezelt beteget a vizsgálat korai abbahagyása miatt kizártak az elemzésből. Hat beteg tünetmentes volt, 22-nél a felső légúti és nyolcnál az alsó légúti fertőzés tünetei jelentek meg.

A betegek százalékos aránya a PCR-pozitív nasopharyngealis mintákkal a bevonástól a kezelés utáni 6. napig – a csak hidroxiklorokinnal kezelt a Covid-19 betegek (kék vonal), a Covid-19 betegekben, akiket hidroxiklorokin és azitomicin kombinációval kezeltek (zöld vonal), valamint a Covid-19 kontroll betegek (fekete vonal)FORRÁS: VG.HU

A kisszámú minta ellenére a tanulmány kimutatta, hogy a hidroxiklorokvinnel végzett kezelés szignifikánsan csökkenti a vírus kimutathatóságát, jelenlétét Covid-19 betegekben.

(Forrás: origo.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.