Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 25. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Hungarikum lett a csabai kolbász

Hungarikum lett a csabai kolbász

A Hungarikumok Gyűjteményébe emelték a csabai kolbászt a Hungarikum Bizottság keddi ülésén, a Békéscsabai Települési Értéktár júliusban benyújtott kezdeményezésére. A csabai kolbászkészítés kezdete a XIX század végére tehető, a két világháború között pedig már annyira kedvelt volt, hogy a termelők védjeggyel védték a hamisítás ellen.

A csabai kolbász készítése ma is élő néphagyomány Békéscsabán. Mind a mai napig családok százai készítenek kolbászt házilag. A receptúra és a kolbászkészítés és az ahhoz kapcsolódó szokások generációk óta öröklődnek apáról fiúra.

Az elmúlt években a csabai kolbászfesztivál hatására és az ösztönző szabályozásnak köszönhetően újjáéledt a kistermelés: mára több tucat kistermelő készít kolbászt Békéscsabán.

A csabai kolbász egyediségét elsősorban a bőségesen adagolt fűszerpaprika adja. Sehol ennyit nem tesznek kolbászba. Íze jellegzetesen „csabai”, szép, harmonikus kolbászíz, melyben csak a paprika aromája és csípőssége az uralkodó, a csabai kolbászba ugyanis nem tesznek borsot

Az igazi csabai a vastagkolbászt jelenti, melyet más vidéken élők szaláminak neveznek - ugyanakkor ez a hungarikum nem tekinthető szaláminak.

„Nagyon boldog vagyok, mert Békéscsaba egyik legfontosabb értéke a kolbász, mely így méltó helyére került. A hungarikummá minősítés egy nagyon fontos állomás a kistermelés megerősítéséért folytatott munkában” – mondta Vantara Gyula országgyűlési képviselő, Békéscsaba polgármestere.

Hozzátette: „Azt, hogy mennyire fontos ügy a csabai kolbász mi sem bizonyítja jobban, hogy tegnap a Békés Megyei Önkormányzat elnöke is felterjesztette a Hungarikum Bizottság elé, és ezzel deklarálta, hogy a Csabai kolbász Békés megye kiemelkedő értéke!”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: