Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Április 14. 13:00, péntek | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Hozza a formáját!

Hozza a formáját!

Ahogy melegszik az idő, egyre kevesebbet takar a ruha, sőt fenyegetően közeledik a fürdőruhaszezon is. Sürgősen meg kellene szabadulni néhány felesleges kilótól –

döbbennek rá sokan a tükör előtt.

Különböző fórumokon számos csodamódszerrel kecsegtetnek, de ne dőljünk be a szupergyors fogyást ígérőknek: a radikális diéták hosszú távon nem csak egészségtelenek, de eredménytelenek is. Fogyókúrával csak a legkitartóbbak képesek megszabadulni a felszedett túlsúlytól, ám a koplalásba hamar bele lehet fáradni, s előbb-utóbb a szervezet is elgyengül. A siker ezért többnyire csak átmeneti, aztán a kúra végeztével gyorsan visszalopakodnak a kilók.

A táplálkozás-szakértők szerint a fogyásnak egyszerű a titka: több kalóriát kell felhasználni, mint amennyit beviszünk. Az egészséges, azaz nem gyors súlyvesztéshez – ami heti 0,5-1 kg – elegendő, ha a korábbiakhoz képest 500 kalóriával kevesebbet fogyasztunk el naponta, ügyelve arra, hogy a napi összes bevitel ne legyen 1200 kalória alatt. Aki helyesen diétázik, a kalóriák számlálásán túl általában a proteinek, zsírok és szénhidrátok egymáshoz viszonyított mennyiségére is odafigyel, ám sokan hajlamosak megfeledkezni a vitaminok és az ásványi anyagok pótlásáról. Az egészséges fogyókúrában jó szolgálatot tesznek az egy-egy étkezést kiváltó fehérjeporok, amelyek pótolják a vitaminokat, az ásványi anyagokat, továbbá az anyagcsere-fokozó vagy zsírégető hatóanyagú étrendkiegészítők.

ÍGY KEZDJÜK EL

  • Határozzunk meg egy mérhető célt, például a testsúlyt vagy a vágyott ruhaméretet, valamint egy határidőt, ameddig mindezt el akarjuk érni.
  • Mielőtt változtatnánk étkezési szokásainkon, kezdjünk táplálkozási naplót vezetni. Sokszor észre sem vesszük, mennyi pluszkalóriát veszünk magunkhoz nassolnivalókkal, üdítőitalokkal vagy alkoholfogyasztással.
  • A fogyáshoz elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Jó választás lehet az úszás, biciklizés, gyaloglás, szobabiciklizés. Ezek nem túl megerőltetőek és kímélik az ízületeket.
  • Az éhségérzet gyakran annak a jele, hogy szomjazik a szervezet. Fogyasszunk el napi 2-3 liter folyadékot, ennek nagyobb része legyen víz, a többi lehet tea, zsírszegény leves, cukrozatlan gyümölcslé, frissen préselt zöldséglé.
  • A fogyókúra idején – és lehetőleg utána is – egyáltalán ne vagy csak kevés mennyiségben fogyasszunk alkoholt. Édességek helyett együnk inkább zöldséget és gyümölcsöt. Fehér kenyér helyett vásároljunk teljes kiőrlésű pékárut.

SEGÍTIK A FOGYÁST

  • A különös nevű Garcinia cambogia trópusi gyümölcs, melynek hatóanyaga képes módosítani a szervezet zsír- és szénhidrát-felhasználását.
  • Az L-karnitin elsősorban zsírégetőként ismert. Az emberi szervezet is képes előállítani, de táplálkozással csak elenyésző mennyiségben tudunk hozzájutni. 100 g vörös hús 30–90 mg karnitint tartalmaz, de a fehér húsokban és a tejtermékekben is megtalálható.
  • A bromelaint az ananász szárából és terméséből vonják ki: emésztést segítő enzim, amely fokozza a fehérjék lebontását, javítja a tápanyagok felszívódását.
  • A zöld tea rendszeres fogyasztásával csak úgy olvadnak le a kilók – állítják egyes kutatások. Serkenti az anyagcserét, segíti az emésztést, ezért érdemes naponta legalább egy csészével elfogyasztani belőle.
Címkék: fogyás, zsírégetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:29, péntek | Helyi

A KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium nyitotta meg a ballagások sorát

Százharminc ballagó diák kapta meg tarisznyáját a KSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégiumban 2024. május 3-án.

2024. Május 03. 13:19, péntek | Helyi

Az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztiválon járt a Batthyány iskola kórusa és néptáncosai

Közös énekléssel, a kórusok köszöntésével és koncerttel indult az Alba Regia Gyermek- és Ifjúsági Kórusfesztivál Székesfehérváron.

2024. Május 03. 13:11, péntek | Helyi

Az erőszak nem megoldás

Vascsővel ment behajtani a tartozást egy 30 éves kiskunfélegyházi férfi.

2024. Május 03. 12:11, péntek | Helyi

Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál

Már ki sem kell lépni a városból, hogy remek közösségi programokkal, koncertekkel gazdagodjanak a félegyháziak és az ide látogató közönség.