Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Október 06. 12:57, csütörtök | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Hova tűnt 70 ezer idénymunkás?

Hova tűnt 70 ezer idénymunkás?

A mezőgazdasági munkálatok néhány hét múlva véget érnek, de még mindig nagy fejtörést okoz a kertészeteknek, hogy ki fogja leszedni a fáról az almát.

A mezőgazdasági betakarítások évente 120–150 ezer embernek adnak munkát szakaszosan, tavaly viszont 25–30 ezer, idén pedig már 50–70 ezer munkás hiányzott a földekről. A kertészeti idénymunkák áprilistól októberig tartanak, és átlagosan nagyjából 80–100 napig nyújtanak bevételi forrást egy-egy alkalmi dolgozónak – tudta meg a Pénzcentrum Ledó Ferenctől, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökétől.

Szerinte a munkaerőhiány fő oka, hogy az alacsony munkanélküliség és a közmunkaprogram miatt kevesen vállalnak mezőgazdasági munkát. A korábbi években gyakran jöttek erdélyiek, de amióta a román állampolgárok is szabadon dolgozhatnak az EU-ban, azóta erős a verseny a munkaerőért a lengyelekkel.

Jelenleg Ukrajnából tudnak vendégmunkásokat hozni. A napszámosok általában a törvényileg meghatározott minimálbért kapják, de vannak olyan országrészek, ahol ennél jobban fizetnek.

A Csongrád megyei Szentes környékén például 700–800 forintnál kezdődnek az órabérek. Magyarországon a legtöbb gyümölcsös a Nyírségben van, ott is folyamatosan munkaerőgondokkal küszködnek. Ugyanakkor ezen az országrészen sok az alacsony jövedelemből élő ember, ők gyakran szabadságot vesznek ki a munkahelyükön, hogy pluszpénzt keressenek a gyümölcsszedéssel az iskolakezdésre vagy a téli tüzelőre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:17, péntek | Helyi

Bronzérem a tájékozódási túraversenyen

2024. április 13-án Pirtón rendezte meg a Rezét SE tájékozódási túraversenyét.

2024. Április 18. 08:00, csütörtök | Helyi

Szép eredmények a Tudásbajnokságon

A Batthyány Lajos Általános Iskola tanulói közül sokan részt vettek a Tudásbajnokság fordulóiban, közülük többen továbbjutottak a Bács-Kiskun vármegyei fordulóba. Sok szép eredményről számolhatunk be.

2024. Április 17. 19:05, szerda | Helyi

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit

2024. Április 17. 15:38, szerda | Helyi

Ujjé a Ligetben nagyszerű

A MEDVE Matek szervezői abban hisznek, hogy izgalmas és élvezettel teli szellemi kihívásokon keresztül bárki közelebb kerülhet a matematika világához.