Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Február 02. 20:11, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hosszú telet jósolnak az állatkerti medvék

Hosszú telet jósolnak az állatkerti medvék

Meglátták árnyékukat az állatkert barnamedvéi, a népi időjóslás szerint ez hosszúra nyúló telet jelent. Mindazonáltal előfordult már, hogy a medvék tévedtek.

A medveárnyék észlelés is része volt a szombat óta tartó háromnapos Mackófesztiválnak, amelynek ideje alatt több mint háromezer gyermek látogatta meg díjmentesen az Állatkertet - közölte Hanga Zoltán szóvivő.

Hétfőn délelőtt került sor a hagyományos medveárnyék észlelésre a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseményre több száz óvodás és kisiskolás volt kíváncsi, s a médiumok is jelentős számban képviseltették magukat. Vali és Defoe, a két szíriai barnamedve pontban 11 órakor cammogott elő a Nagyszikla belsejében lévő barlangból a kifutóba. Mivel a reggeli borult idő után már délelőtt kisütött a nap, a medvék az árnyékukat is egyből meglátták, még ha az árnyék kezdetben nem is volt igazán éles. Ez a népi időjóslás hagyományai szerint arra enged következtetni, hogy hosszan elhúzódó tél várható.

A medvék árnyékával kapcsolatos hagyomány abból az időből ered, amikor még nem voltak meteorológiai előrejelzések. Manapság az ezzel foglalkozó szakemberek rövidtávon a műholdfelvételek és aktuális mérések alapján, előrejelzési modellek segítségével igyekeznek előre jelezni az időjárás alakulását, hosszabb időszakokra pedig általában a sokéves átlagok alapján következtetnek. A régi időkben viszont ilyen módszerek nem léteztek. A népi időjóslás rövid időszakokra egyes emberek időjárás-változásra való érzékenysége alapján tudta megjósolni az időjárás alakulását, ha azonban egy hosszabb időszak időjárására voltak kíváncsiak, egy-egy jeles nap időjárásából indultak ki. Például decemberben Luca napjától 12 napon át figyelték az időjárást, mert úgy tartották, hogy ez alapján meg lehet mondani a következő év hónapjainak jellemző időjárását is. Medárd napjának csapadékossága alapján pedig a nyár esős vagy aszályos voltát próbálták megjósolni. A február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kötődő időjárási tapasztalatokat a néphagyomány összekapcsolta azzal a megfigyeléssel, hogy a télen kevéssé aktív barnamedvék nyomaival február elejétől ismét viszonylag gyakran lehetett találkozni. Ezért tartja úgy a népi időjóslás, hogy február másodikán a barlangjából előmerészkedő medve árnyékát kell figyelni.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben minden évben megszervezik a medveárnyék észlelést, így arra vonatkozóan is van statisztika, hogy az előrejelzésnek ez a módja mennyire megbízható. Tavaly például elég sikeresen jósoltak a medvék, de a 2013-as évről ez már nem mondható el. Akkor ugyanis a medvéknek nem volt árnyékuk, azaz rövid télnek kellett volna lennie, a valóságban viszont még március közepén jelentős mennyiségű hó hullott.

A medveárnyék észlelés is része volt a szombat óta tartó háromnapos Mackófesztiválnak. Ezt a rendezvényt hetedik alkalommal tartotta meg az Állatkert, sok látnivalóval és programmal, valamint belépési kedvezményekkel. A fesztivál három napa során azok a 14 éven aluli gyermekek, akik brummogva érkeztek a főbejárathoz, díjmentesen látogathatták meg a kertet. Szombaton 1025, vasárnap 1045, hétfőn pedig 965 gyermek élt ezzel a lehetőséggel. A gyermekek többsége a hétvége két napján főleg családtagokkal, hétfőn pedig szervezett iskolai és óvodai csoportokkal kereste fel az Állatkertet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.