Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Július 01. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hosszú távon károsítja a stressz az agyat

Hosszú távon károsítja a stressz az agyat

A szegénység, az elhanyagoltság vagy a fizikai bántalmazás miatti krónikus stressznek az élet korai szakaszában, hosszú távon negatív hatása van az agy fejlődésére, valamint növeli a viselkedési problémák és a kumulatív stressz kialakulásának kockázatát - írja a The Freepress Journal.

Az élet korai szakaszában elszenvedett stressz következtében a még fejlődési szakaszban lévő gyerekek agyi szerkezete kisebb lesz, mint társaiké - állapította meg a tanulmány.

A korai stresszt már korábbi tanulmányok összefüggésbe hozták a depresszió, a szorongás, a szívbetegség, sőt még bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának megemelkedett kockázatával is.

A mostani tanulmány során a szakemberek 128 olyan 12 éves korú gyermeket vizsgáltak meg, akiket életük korábbi szakaszában lelkileg vagy fizikailag bántalmaztak, vagy nagy fokú szegénységben éltek. Különösen az érzelmek és a stressz feldolgozásáért felelős hippocampus és amygdala régiót vették szemügyre agyi képalkotó vizsgálat segítségével.

Az eredményeket ezt követően összehasonlították olyan középosztálybeli gyerekekével, akik nem voltak kitéve az említett okokból kifolyó stressznek. Megállapították, hogy mindkét említett agyi régió kisebb volt a stressznek kitett gyerekeknél, mint társaiknál, ami azt jelenti, hogy hosszú távon, egy életen át kihathat a korai stressz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.