Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Augusztus 13. 18:14, péntek | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: mti

Hőségriasztást rendelt el a tisztifőorvos

Hőségriasztást rendelt el a tisztifőorvos

Hőségriasztást adott ki a következő napokban várható tartós hőség miatt szombattól az ország egész területére Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-hez eljuttatott közös közleménye szerint a tisztifőorvos szombaton 0 órától hétfő éjfélig rendelte el a másodfokú intézkedést.

Hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot.

Müller Cecília idén hatodik alkalommal rendelt el valamilyen fokozatú intézkedést a hőség miatt; hőségriadót vagy -riasztást.

Kiemelték, hogy a hőség megterheli az egészséges szervezetet is, de különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Akik szabadságukat vízparton töltik, azoknak azt ajánlják, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennek, semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, és ismét hangsúlyozták, hogy ne hagyják a gyerekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.



Ha bárki napon álló autóban hagyott gyereket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot! - írták.

Mint megjegyezték: ajánlatos több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem honlapján.

Az NNK és az OKF közös közleményében kitértek arra is, hogy a hőséget követően jellemzően viharral érkezik az enyhébb időjárás.

Érdemes figyelemmel kísérni a meteorológiai szolgálat és a nagyobb tavaknál működő viharjelzőrendszer riasztásait. Ha a tavi viharjelzőlámpák percenként 45-öt villannak, csak a parttól ötszáz méterig szabad vízbe menni, ha 90-szer, akkor ki kell jönni a vízből. Villámlás esetén a fákat, vizet és vízpartot, magas tereptárgyakat kerülni kell, otthon pedig érdemes kihúzni az elektromos eszközök csatlakozóját a konnektorból - fejtették ki, hozzátéve: felhőszakadás esetén mindenki kerülje el a hömpölygő vízfolyásokat, felgyülemlett állóvizeket.

A tisztifőorvos - a hőségre való tekintettel és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait követve - javasolja az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban tovább fokozódik a hőség, hétfőn többfelé a leghidegebb órákban is 20 fok feletti értétékeket mérhetnek, délután pedig akár 37 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. A jelenlegi prognózis szerint kedden érkezik egy hidegfront, amelynek hatására mérséklődik a hőség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.