Városlista
2021. december 6, hétfő - Miklós

Hírek

2021. Október 20. 15:11, szerda | Helyi
Forrás: hazipatika.com

Homoktövis - a természetes immunerősítő

Homoktövis - a természetes immunerősítő

Egy növény, amelyet sokan csak csodanövényként tartanak számon.

Szerencsére a homoktövis ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Bár eredetileg Ázsiából származik, azonban itthon is egyre több helyen termesztik, sőt Magyarországon védett növényként tartják nyilván. Sikerének titka abban leledzik, hogy rendszeres fogyasztása többféle egészségügyi problémára nyújthat gyógyírt.

Mi található a homoktövisben?

Ha C-vitamin tartalomról beszélünk, akkor sokuknak azonnal a citrom jut az eszébe. Pedig a homoktövisnek a C-vitamin tartalma legalább a tízszerese, a citroméhoz képest. Más egyéb vitaminokban is jeleskedik. Ilyen például az A-vitamin tartalma. Ezen kívül megtalálható benne az almasav, a mannin, a zsíros olajok, a flavonoidok, a szénhidrátok, a fehérjék, a szerves savak, az aminosavak és sok más vitamin egyaránt. Figyelemre méltó az E-vitamin tartalma is. Lényegében magasabb E-vitamin értéket mutat a búzánál, a kukoricánál és a szójababnál. Gondoltad volna mindezt? Igazán bámulatos kis növény.

Mitől „csodanövény”?

Ez a lenyűgöző kis csodanövény széles skálában nyújt a szervezetünknek támogatást. Természetesen nyáron is tanácsos a fogyasztása, de ilyenkor, amikor beköszönt a hideg, kifejezetten előnyös a felhasználása.

Íme néhány szervezetünkre gyakorolt hatása:

  • nemcsak védi, de erősíti is az immunrendszerünket
  • felveszi az öregedéssel a harcot, azaz mindezt késleltetheti
  • növeli a szervezetünk ellenálló képességét a különböző fertőzések ellen, és ezáltal javítja az általános egészségügyi állapotunkat
  • tökéletes támogatója az anyagcserénknek, így a testsúly megtartásában is nagy segítséget jelenthet
  • a magas C-vitamin tartalma okán óv bennünket a megfázástól
  • védi a májat, és jó hatással van a gyomorra
  • lassíthatja az érelmeszesedést, és csökkentheti a vércukorszintünket
  • sebre is kiváló választás, ugyanis a gyógyulást gyorsíthatja

A korábban említett E-vitamin tartalma, és a benne fellelhető esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a homoktövis nagyszerű megoldást nyújthat a kiszáradt, és berepedezett bőrünkre. Az sem elhanyagolható tulajdonsága, hogy csökkenti a narancsbőr kialakulását. Az utóbbiért, mi nők, kifejezetten hálásak vagyunk.

Így használd fel!

Amennyiben teaként fogyasztanád, nincs más dolgod, csak a forró vízbe helyezd bele a homoktövis leveleket. Figyelj rá, hogy magát a leveleket sose forrázd le. Először forró víz, majd a levelek áztatása. A gyümölcsét is felhasználhatod. Ezt általában lekvárként, szirupként, dzsemként, de akár olajként is a szervezetedbe juttathatod. Mint sok egyéb más vitaminpótló, a homoktövis is megtalálható táplálékkiegészítőként a drogériákban vagy gyógyszertárakban. Azonban jó tudni: a homoktövis fogyasztása nem javasolt akut epehólyag-gyulladásnál és hasnyálmirigy megbetegedések esetében sem.

(Nyitófotó illusztráció / Forrás: veddvelem.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 05. 15:00, vasárnap | Helyi

A kettős kereszt a szeretet erejét is jelképezi

Mint minden évben, idén is felállította a kettős keresztet a Jobbik Magyarországért Mozgalom Kiskunfélegyházi Szervezete a főtéren.

2021. December 05. 15:00, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István Templomból

Advent 2. vasárnapja – 2021. december 5.

2021. December 05. 10:16, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Advent 2. vasárnapja – 2021. december 5.

2021. December 05. 09:27, vasárnap | Helyi

Fellobbant a remény lángja városunk adventi koszorúján

A második gyertyát Kapus Béla karnagy, Félegyháza díszpolgára gyújtotta meg városunk adventi koszorúján december 4-én, szombaton.