Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. December 06. 09:25, szerda | Belföld
Forrás: mti

Hollóházi porcelánokat hamisító csalók buktak le

Hollóházi porcelánokat hamisító csalók buktak le

Hamis Hollóházi porcelánok készítése és forgalmazása miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói

- közölte Kovács Dorina, a NAV Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense szerdán az MTI-vel. A Hollóházi porcelánurnák kizárólagos forgalmazója fedezte fel, hogy rajtuk kívül más is árul ilyen terméket az interneten, ráadásul jóval olcsóbban. Mint kiderült, a zugkereskedő áruja sem minőségében, sem a Hollóházi minták használatában nem felelt meg a porcelángyár szigorú előírásainak.

A házkutatáskor kiderült, hogy a hamisítók házi körülmények között, fehér porcelánokra égették rá a mintákat és a Hollóházi márkajelzést. Ezen kívül ugyan eredeti Hollóházi, de selejtbe szánt gyártmányokhoz is hozzájutottak, amiket drágán, első osztályú áruként adtak el. Az urnák mellett étkészleteket és egyéb porcelán dísztárgyakat is hamisítottak, ezeket a nyomozók lefoglalták, értékük meghaladja a háromszázezer forintot, de a nyomozás további szakaszában az összérték minden bizonnyal emelkedni fog - tette hozzá Kovács Dorina.

A pénzügyi nyomozók az oltalom alatt álló termékek utánzása és értékesítése, vagyis iparjogvédelmi jogok megsértése miatt folytatják a nyomozást. Ez a bűncselekmény akár két év börtönbüntetéssel is sújtható.

A közleményből az is kiderül, hogy néhány éve, szintén a NAV pénzügyi nyomozói folytatták azt a büntetőeljárást, amelyben a Veszprémi Törvényszék hasonló bűncselekmény miatt börtönbüntetésre ítélt csalókat, akik egy másik híres magyar porcelánmárkát hamísítottak ugyanezzel a módszerrel. Akkor a bíróság másodfokon szigorította a büntetést azzal a céllal, hogy elriassza a további elkövetőket a hungarikumok hamisításától.

Fotón: eredeti Hollóházi porcelánok (hollohaziporcelan.hu)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.