Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Március 12. 07:48, vasárnap | Helyi
Forrás: Adrienn

Holló-díjas művészek alkotásai ékesítik a könyvtár falát

Holló-díjas művészek alkotásai ékesítik a könyvtár falát

Tizenhárom alkotó huszonnégy művét csodálhatják meg a Holló-díjas alkotók munkáiból válogatott kiállításon, mely március 10-én nyílt a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Kállainé Vereb Mária könyvtárigazgató köszöntőjét követően Rosta Ferenc alpolgármester, a Móra Ferenc Gimnázium igazgatója mutatta be részletesen a tárlat képeit és azok alkotóit.

- Amikor beléptek ebbe a terembe, bár igencsak különféle alkotások között találták szembe magukat, mégis valami klasszikus harmóniát érezhetnek a képek között sétálgatva. Egyes alkotók neve ismerősen cseng, másét viszont talán sohasem hallották. Az alkotások stílusa, jellege, technikája mindegyiküknél más és más. Ami összekapcsolja ezen műveket, illetve magát a kiállítást, az több dolog. Az egyik, hogy minden alkotó az elmúlt időszakban megkapta a Holló László Díjat. A másik, hogy ezen bemutatóval kívántak a szervezők tisztelegni Holló László születésének 130. évfordulóján. De ami igazából megteremti ezt a harmóniát, az az, hogy nincs köztük gyenge alkotás. Nem érdemtelenül kapták meg az elismerést. A teremben három félegyházi alkotó képeivel is találkozhatunk. Közülük is kettőnek a közelmúltban volt tárlata. A bemutató teret két meghatározó félegyházi művész munkái uralják. Szecskó Péter nívó-díjas, Félegyháza Művészetéért-díjas, Holló-díjas művész ceruzarajzai és pasztell képei mellett Szabó Ildikó művésztanár utóbbi időben készült alkotásait láthatjuk, melyeknek fő motívuma a labirintus szimbóluma.
Terescsényi Endre több éven át vezette a Holló László Képzőművész Kört. Alkotásai közül az egyik legszebbet, A putri című képét a Kiskun Múzeum őrzi – tudtuk meg Rosta Ferenctől a kiállítás megnyitóján.

A félegyházi művészeken kívül több olyan alkotónak van képe a kiállításon, melyek szintén díjazottak, de nagyon sokunk számára ismeretlenek. Közülük a korán elhunyt kecskeméti Valter Gábor, valamint László Ákos, Petkes József, Tamus István debreceni grafikus, Burai István, a debreceni Katona György, Komiszár János, Bényi Árpád, Fátyol Zoltán, Madarász Gyula nevét említette Rosta Ferenc alpolgármester.

A művek részletes elemzése folytán csakúgy, mint az alkotások között sétálgatva mindenki számára láthatóvá és érezhetővé vált, hogy a legkiválóbb művészek legkiválóbb munkái kaptak helyet a Holló-díjasok kiállításán.

A tárlat megnyitóját a Széljáró Balladás Együttes színesítette fülbemászó dallamaival.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.