Városlista
2022. december 5, hétfő - Vilma

Hírek

2022. Szeptember 09. 22:49, péntek | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Hold fonja, Nap szövi

Hold fonja, Nap szövi

E címmel nyílt kiállítás Elek Timi mezőtúri szőnyegtervező-szőnyegszövő munkáiból a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában szeptember 9-én, a XXIII. Libafesztivál egyik programelemeként.

A libafesztivál ünnepélyes megnyitójával egybekötött kiállítás megnyitón Metzker Krisztina, a mezőtúri Lokálpatrióta Egyesület tagja ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe a rendkívül érdekes kézi szőttesekből álló tárlatot.

- Mezőtúron több mint száz évvel ezelőtt kezdték el először készíteni a szőnyegeket és Magyarországon az első perzsaszőnyeget Mezőtúron szőtték. Ügyes asszonyokat kerestek erre a munkára, akiknek minden kifinomult művészi érzéke és finomsága megvolt ezekhez az értékes alkotások elkészítéséhez. Később szövetkezetekbe tömörültek ezek az asszonyok és olyan művészek csatlakoztak hozzájuk a század közepén, akik csodaszép mintákat terveztek.

Elek Timi mindig is kereste az útját. Mindig szép dolgokat készített, de elérkezett az életének egy olyan szakaszához, amikor egy csodát kezdett el felfedezni. Ez a csoda a fonalak világa volt. Olyan nagy művészek elképzeléseit valósította meg a szőnyegbe beszőve, amelyek a mai napig nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Timi művészete ott kezdődött, hogy a saját lakásába nem talált olyan dolgokat, melyekkel egyedivé varázsolhatná azt. Itt kezdődött a szőnyegszövés művészete számára – tudtuk meg az ünnepélyes kiállítás megnyitón Metzker Krisztináltól, aki azt is elárulta, hogy amikor egy szőnyeget szemügyre veszünk, akkor több ember munkáját látjuk: vannak művészek, alkotók, akik megtervezik egy szőnyeget, lerajzolják, megszerkesztik és vannak szövőnők, akik megvalósítják azt, az elképzelt mintázatot beleszövik az anyagba. Mindkettő nagyon nagy dolog, a kreativitás és maga a szövés munkálata is. Nagyon ritkán, vagy talán még sosem találkozott ez a két dolog együtt. Elek Timiben azonban igen. Ő megtervezi ezeket a szőnyegeket, és meg is szövi. Van olyan szövéstechnika, melyet ő talált ki és a világon csak egyedül ő szövi. A tárlaton látható darabok annyira sokoldalúak és színesek, mint Timi egyénisége: hiszen ő anya, testvér, nő és feleség is egyben.

A kiállítás megnyitón megszólalt maga az alkotó is, és elárulta, hogy harmadik generációs szövő. Édesanyjától tanulta a szakmát, aki szintén az édesanyjától leste el a fortélyokat. Sőt nagyon sokszor használja azokat a fonalgombolyagokat, melyeket még édesanyja gombolyított fel. Könnyei között vallotta, hogy úgy érzi az ő keze munkája is benne van ezekben az alkotásokban. Majd mindenkit arra biztatott, hogy ha kedvet kapott hozzá, akkor próbálja ki ezt a mesterséget. Szívesen lát fiatalt és időset is Mezőtúron az alkotóműhelyében, hiszen ez a tudás mindenkinek jár - vallja Elek Timi szőnyegtervező és szőnyegszövő.

A tárlat szeptember 27-éig a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 04. 09:32, vasárnap | Helyi

Felgyúlt a második gyertya is városunk adventi koszorúján

December 3-án, ünnepélyes keretek között gyújtották meg a második gyertyát a város adventi koszorúján a Polgármesteri Hivatalnál.

2022. December 04. 07:54, vasárnap | Helyi

A könyvtárba már megérkezett a Mikulás

December 3-án Mikulásváró családi szombat délelőttre invitálták a kisgyermekes családokat a Petőfi Sándor Városi Könyvtárba.

2022. December 04. 07:39, vasárnap | Helyi

Illatozó, édes-mézes meseváros

Két év kihagyás után végre újra várja látogatóit a Mézeskalács meseváros kiállítás, melynek ezúttal a Polgármesteri Hivatal aulája ad otthont.

2022. December 02. 20:13, péntek | Helyi

Fülöpjakab központjában avatták fel Petőfi Sándor mellszobrát

A település első köztéri szobrát szentelték meg csütörtök délelőtt Fülöpjakabon.