Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Szeptember 09. 22:49, péntek | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Hold fonja, Nap szövi

Hold fonja, Nap szövi

E címmel nyílt kiállítás Elek Timi mezőtúri szőnyegtervező-szőnyegszövő munkáiból a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában szeptember 9-én, a XXIII. Libafesztivál egyik programelemeként.

A libafesztivál ünnepélyes megnyitójával egybekötött kiállítás megnyitón Metzker Krisztina, a mezőtúri Lokálpatrióta Egyesület tagja ajánlotta az egybegyűltek figyelmébe a rendkívül érdekes kézi szőttesekből álló tárlatot.

- Mezőtúron több mint száz évvel ezelőtt kezdték el először készíteni a szőnyegeket és Magyarországon az első perzsaszőnyeget Mezőtúron szőtték. Ügyes asszonyokat kerestek erre a munkára, akiknek minden kifinomult művészi érzéke és finomsága megvolt ezekhez az értékes alkotások elkészítéséhez. Később szövetkezetekbe tömörültek ezek az asszonyok és olyan művészek csatlakoztak hozzájuk a század közepén, akik csodaszép mintákat terveztek.

Elek Timi mindig is kereste az útját. Mindig szép dolgokat készített, de elérkezett az életének egy olyan szakaszához, amikor egy csodát kezdett el felfedezni. Ez a csoda a fonalak világa volt. Olyan nagy művészek elképzeléseit valósította meg a szőnyegbe beszőve, amelyek a mai napig nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Timi művészete ott kezdődött, hogy a saját lakásába nem talált olyan dolgokat, melyekkel egyedivé varázsolhatná azt. Itt kezdődött a szőnyegszövés művészete számára – tudtuk meg az ünnepélyes kiállítás megnyitón Metzker Krisztináltól, aki azt is elárulta, hogy amikor egy szőnyeget szemügyre veszünk, akkor több ember munkáját látjuk: vannak művészek, alkotók, akik megtervezik egy szőnyeget, lerajzolják, megszerkesztik és vannak szövőnők, akik megvalósítják azt, az elképzelt mintázatot beleszövik az anyagba. Mindkettő nagyon nagy dolog, a kreativitás és maga a szövés munkálata is. Nagyon ritkán, vagy talán még sosem találkozott ez a két dolog együtt. Elek Timiben azonban igen. Ő megtervezi ezeket a szőnyegeket, és meg is szövi. Van olyan szövéstechnika, melyet ő talált ki és a világon csak egyedül ő szövi. A tárlaton látható darabok annyira sokoldalúak és színesek, mint Timi egyénisége: hiszen ő anya, testvér, nő és feleség is egyben.

A kiállítás megnyitón megszólalt maga az alkotó is, és elárulta, hogy harmadik generációs szövő. Édesanyjától tanulta a szakmát, aki szintén az édesanyjától leste el a fortélyokat. Sőt nagyon sokszor használja azokat a fonalgombolyagokat, melyeket még édesanyja gombolyított fel. Könnyei között vallotta, hogy úgy érzi az ő keze munkája is benne van ezekben az alkotásokban. Majd mindenkit arra biztatott, hogy ha kedvet kapott hozzá, akkor próbálja ki ezt a mesterséget. Szívesen lát fiatalt és időset is Mezőtúron az alkotóműhelyében, hiszen ez a tudás mindenkinek jár - vallja Elek Timi szőnyegtervező és szőnyegszövő.

A tárlat szeptember 27-éig a Móra Ferenc Művelődési Központ aulájában.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:44, péntek | Helyi

„Te szedd” akció!

A kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola is csatlakozott a „Te Szedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért” akcióhoz.

2024. Április 25. 21:11, csütörtök | Helyi

105. születésnapját ünnepelte Erzsike néni

Kiskunfélegyháza legidősebb polgára betöltötte 95. életévét.

2024. Április 25. 19:54, csütörtök | Helyi

Anyakönyvi hírek

Az alábbiakban legfrissebb anyakönyvi híreinket olvashatják.

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.