Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Június 23. 14:55, csütörtök | Helyi
Forrás: Szabad Föld

Hol tart az állatvédelmi törvény szigorítása?

Hol tart az állatvédelmi törvény szigorítása?

Úgy tűnik, az állatvédelmi törvény szigorításában lajhárlassúsággal kullog a parlament az események után.

Csupán csak néhány az elmúlt hetekben történt szörnyűségekből. Május 16-án délután, a Pilist és Pándot elválasztó úton és a mellette levő földeken crossmotorosok (szórakozásból) addig üldöztek egy vemhes őzsutát, amíg az a stressztől és a kimerültségtől el nem pusztult. Három életképes gidát hordott a szíve alatt. Ugyancsak májusban, Kőbányán, az Újhegyi lakótelep közelében lévő kis tónál egy sérült kacsát találtak. A madarat kegyetlenül, szórakozásból: gázsprayjel gyújtották fel. A kacsa végül fájdalomcsillapítót és kezelést kapott, hogy az utolsó óráit megkönnyítsék. Kiderült: a madár a kicsinyeit védte az élete árán. És még mindig május: a Baranya megyei Pogányban egy ember(?) a kocsija után kötötte kutyáját, és kilométereken át húzta. A négy hónapos kiskutya vonyított a fájdalomtól, vérző lábakkal feküdt az autó mögött. Négy órán át műtötték, ötven öltéssel varrták össze a sebeit. A lábvégeknél lévő területet bőr híján sajnos nem tudták összevarrni, ott kilátszik a csont. Még februárban történt, hogy egy idős ember baltával vágta szét kutyája fejét, most, májusban ugyanez történt Szegeden. A kutyát addig is szörnyű körülmények közt tartották egy másfél méteres láncon. Körülötte mindenhol vér, a fején, a szemétől a szájáig 12 centiméteres nyílt seb tátongott. Ezek után a 72 éves szegedi nyugdíjas azt mondta a rendőröknek: ha nem viszik el az ebet, akkor a Tiszába dobja vagy agyonveri. Az állatorvos a kutyát négy és fél órán át operálta, állkapcsát dróttal kellett rögzíteni, maradandó sérüléseket szenvedett.

Miközben hétről hétre újabb súlyos állatkínzás történik, az állatvédők februárban az utcára vonultak megoldást sürgetve. Az egyik képviselő (Jobbik) már februárban a törvény szigorítását kezdeményezte, javaslatát azonban a kormánytöbbség nem szavazta meg. Kezdeményezésére összeült az Állatvédelmi Kerekasztalnak nevezett grémium, amelynek immár negyven társadalmi szervezet, valamint az Állatorvosi Kamara a tagja.

A kerekasztal immár két ülést is tartott, ezeken egyetértettek abban, hogy az elmúlt 26 évben ezzel a rendkívül fontos, a társadalmat érintő kérdéssel a politika nem foglalkozott, az aktuális kormányok az állatvédelem ügyét a szőnyeg alá söpörték. Sok egyéb kérdés mellett a kerekasztal elsődleges feladata, hogy az állatvédők közösségének végre módja legyen elmondani véleményét, amit aztán törvényjavaslatként nyújtanak be az Országgyűlésnek.

Például, hogy a bíróságoknak ne lehessen mérlegelési lehetősége súlyos állatkínzások esetén, mindenképpen letöltendő börtönbüntetéssel sújtsák az elkövetőt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 12:06, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:17, vasárnap | Helyi

Hírek a Szent István templomból

2024. április 28. - HÚSVÉT 5. VASÁRNAPJA

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Tavaszi zsongás a főtéren

Színes virágkavalkáddal, kézműves termékbemutatóval és vásárral, valamint táncos-zenés előadásokkal köszöntötték a tavaszt Kiskunfélegyházán április 27-én.

2024. Április 27. 08:39, szombat | Helyi

Szép eredményeket értek el a batthyanyisok a Platán Futáson

2024. április 25-én rendezte meg a Kiskunfélegyházi Platán Utcai Általános Iskola a XI. Platán Futás elnevezésű utcai futóversenyét a 6-14 éves tanulók számára.