Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Október 14. 13:10, szerda | Helyi
Forrás: Adrienn

Hogyan tovább?

Hogyan tovább?

A TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0076 számú projekt \"Csillag Szolgáltatópont\" két éves működéséről tartott beszámolót ma (október 14-én) Farkas Mihály projektmenedzser.

A legfontosabb eredmény, amelyet önerőből, saját forrásból nem tudtak volna megoldani az a hulladéktól mentes, közegészségügyileg megtisztított terület mind a Délibáb utcában, mind az Alpári út 1. sz. alatt. Összesen mintegy 750 – 800 m2-nyi szemetet szállított el az Önkormányzat.

Megújult egy régi intézmény udvara, a Bankfalui Iskola, melyet tanárok, diákok, szülők közösen gondozták. Különleges, arborétum jellegű faállomány és növénykultúra is megtalálható a Bankfalui Iskola (most hajléktalan szállóként funkcionáló épület) udvarán mely az utóbbi harminc év folyamán alakult ki. A hajléktalan szállóvá való átminősítése után azonban eléggé leromlott az intézmény udvara. Ezt két képzés keretében sikerült felújítani és további lépésként a konyhakert kialakítása is megvalósult. A hajléktalan szálló lakói nagyon sokat vannak jelen a Csillag Szolgáltatópont életében, tehát van egyfajta átjárás a két intézmény között, ami mindenképpen mentesíti a hajléktalan szállót.

Általában a köztisztasági (mosás, szárítás, fürdési lehetőséget) veszik igénybe, de a programjaiban is szép számban voltak jelen. A Csillag Szolgáltatópont létrejötte abszolút materiális elem, hiszen üres önkormányzati lakásokként funkcionáltak még két éve, most ezeken a helyszíneken roma kulturális közösségi ház kezd formálódni alul a Csillag Szolgáltatóval, fölül pedig a Roma Önkormányzati irodákkal.

3443 fő vette igénybe egy év alatt a Csillag Szolgáltatópont szolgálatait, ez munkanaponként 10-15 főt jelent. Természetesen sok a visszajáró vendég, kialakult azok köre, akik rendszeresen ellátogatnak a központba.
Számadatokat tekintve a mosodai szolgáltatást 912 alkalommal, a szárítást 524 alkalommal vették igénybe, az informatikai szobákat 394-en látogatták. Mindezek egyértelműen azt mutatják, hogy elég magas a látogatottság, ami egyben magával vonzza a hajléktalan szálló mentesítését.

Abszolút materiális eredménynek tekinthető az az 50 fő, aki a képzésekben részt vett. Ezeket a képzéseket a TKKI tartotta. Ezek az emberek megélhetési támogatást kaptak a képzés ideje alatt. Az egyéni fejlesztési tervek révén rálátásunk is van arra, hogy a képzésben részt vevők és azt sikeresen elvégzők milyen továbblépést tudhatnak magukénak.

Vannak természetesen sikertörténetek például 6 általánossal kezdő férfi 8 általános képzést letudva egy újabb képzés keretében targoncás vizsgát tett és most már dolgozik. Tehát a szegregátumban élők szempontjából is pozitív, pénztárcát is közvetlenül érintő hatása is volt a komplex telepprogramnak. A projekt jellegzetessége azonban az, hogy a fiatalok nagyon nehezen mozdultak, inkább az idősebb generációt sikerült elérni.

A Csillag Szolgáltatópontban jelenleg három roma közfoglalkoztatott dolgozik, és a Roma Önkormányzat is újabb roma közfoglalkoztatottat fog kapni. Azok dolgoznak most közfoglalkoztatottként, akik a Csillag Szolgáltatóközpontban környezetében, vagy magának az épület kialakításában részt vettek. Talán ennek is köszönhető, hogy tisztaság és rend van és a szolgáltatásokat úgy veszik igénybe, hogy ha ez így folytatódik akkor jó pár évig igénybe tudják venni az ott lakók. Tréningek, programok, családi délutánok zajlottak az elmúlt két évben különböző szakembereknek a részvételével, ami soha nem jöhetett volna létre.

Mentálhigiénés szakemberek, szociális munkások, orvosok, médiaszemélyiségek, politikusok tömkelege fordult meg a helyszínen két év alatt. Az infrastrukturálisan jól ellátott, és semmiféle hiányban nem szenvedő Délibáb utcai lakosok is azt érezhették, hogy valami felpezsdült körülöttük.

A projekt keretein belül fontos még a telekosztást megemlíteni. Erről a Gazdasági Bizottság a szeptember 29-ei ülésén döntött. A Délibáb utca jobb oldala mögött önkormányzati területek találhatók (szántó, legelő művelési ágúak), amelyeket az ott lakók ingyenes használatba kapnak. Kerti gazda szakkör indítására kerül sor fenntartási időszakban, amibe kötelező lesz részt venni a földet igénylőknek. Így nagyobb esély lesz arra, hogy ezeken a területeken több hulladék ne termelődjön és a projekt eredményeként kiültetésre kerülő növényi kultúrák meg is maradjanak.

Az október 22-ei ülésen fog az önkormányzat döntést hozni a projekt fenntartásról, ami egy éves intervallumot ölel fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:04, szerda | Helyi

Gyermekrajzpályázatot hirdet a MÁV a balesetek megelőzése érdekében

A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajzpályázatot hirdet iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés - közölték a szervezők az MTI-vel szerdán.

2024. Április 24. 12:16, szerda | Helyi

Idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája programsorozatot

A Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatra április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket.

2024. Április 24. 08:11, szerda | Helyi

Vetélkedők, ügyességi versenyek színesítették a Mezgés napot

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégium a Föld napja jegyében rendezte meg szokásos "Mezgés napját" április 22-én.

2024. Április 24. 08:06, szerda | Helyi

Kimagasló eredmény az uszonyos- és búvárúszó országos bajnokságon

Rabi Anna több egyéni csúcsát megdöntötte, illetve váltóban Rónai Anna Zóra, Borbás Luca, Csikai Szonja Vanda csapattársaival ifjúsági korosztályos országos bajnokok lettek.