Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2023. Április 05. 12:10, szerda | Helyi
Forrás: F. Adrienn

Hogyan szórakozzanak biztonságban gyermekeink?

Hogyan szórakozzanak biztonságban gyermekeink?

Biztonságosan az éjszakában címmel kerekasztal-beszélgetést rendeztek április 4-én a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Az összejövetel központi kérdése az volt, hogyan lehetne elősegíteni a fiatalok kulturált és biztonságos szórakozását.

A városi szülői értekezleten képviseltették magukat a szülők, a gyermek- és ifjúsági önkormányzat, a középiskolák képviselői és szórakozóhelyek vezetői is.
Bajzák Andrea ifjúsági referens köszöntötte a megjelenteket és elöljáróban felvázolta, hogy miért is szervezték meg ezt a találkozót.

Decemberben történt egy megdöbbentő eset, amikor is hajnalban egy félegyházi középiskolás fiú a főutcán földre kényszerített és megrugdosott egy idős embert. Az esetről videofelvétel is készült, mely hetekig keringett a közösségi médiában úgy, hogy azt senki nem jelentette a rendőrség felé. Az utóbbi időben pedig több hasonló incidens is történt a városban, mely arra késztette a szórakozóhelyek vezetőit, a gyermek- és ifjúsági önkormányzatot, valamint városunk ifjúsági referensét, Bajzák Andreát hogy lépéseket tegyen az ilyen és ehhez hasonló történések megfékezésére.

Mindezeken túl a diákönkormányzati üléseken is elhangoztak olyan élménybeszámolók, melyek alapján úgy gondolták, hogy egy közös beszélgetésre invitálják mindazokat, akik napi szinten kapcsolatban vannak a fiatalokkal. Sajnos a polgárőrség és rendőrség ezúttal nem tudott részt venni az összejövetelen, de ígéretük szerint a következő találkozón már ők is képviseltetni fogják magukat.

A résztvevők abban teljesen egyetértettek, hogy az utóbbi időben nagyon megváltoztak a szórakozási szokások. Sok szülő el sem hiszi a gyermekéről, hogy egy koncerten, avagy buliban az miként viselkedik, nem igazán van fogalma az öltözködéséről és az italfogyasztásáról sem. Nem egyedi eset az, hogy egy fiatal más ruhában megy el otthonról, mint amiben egy buliban megjelenik, mert egy barátnál, barátnőnél átöltözik.

- Ez még csak a kisebb gond, mert legfeljebb megfázik a lenge öltözékben – vélekedett dr. Bánki-Horváth Mihály, a KSZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikumának igazgatóhelyettese. Véleménye szerint az a legnagyobb probléma, hogy a támadások legfőképpen a város olyan részein történnek, ahol nincs térfigyelő kamera. Ám azt is leszögezte, hogy szerinte egy-egy esetből nem lehet általánosítani, Félegyházán igenis megfelelő a közbiztonság és az éjszakai élet sem olyan hajmeresztő, mint amilyennek beállítják - mondta. Az igazgatóhelyettes a legnagyobb problémának azt tartja, hogy nem tudnak mit tenni a bódító szereket használó fiatalokkal, hiszen azok jó része olyan designer drog, mely a kábítószer és a pszichoaktív szerek közötti határvonalon van. A pedagógusok tanácstalanok, hogy miképp járjanak el, ha rajtakapnak egy-egy diákot a vásárláson, eladáson, vagy épp a fogyasztáson.

Erre a kérdésre Ónodi Árpád a Rocktár könnyűzenei bázis vezetője válaszolt, melyben a rendőrség kérését tolmácsolta. Eszerint, ha a pedagógus rajtakap egy diákot a kábítószer fogyasztásán, eladásán vagy vételén, akkor azt azonnal jelentse a rendőrségen, hogy megfigyelhessék a fiatalt.
- A rendőrségnek ugyanis nem az a célja, hogy egy-egy végfelhasználót/fogyasztót bevigyen és kihallgasson, hiszen náluk általában nincs olyan mennyiség, amiért felelniük kell. A fiatal megfigyelésével azonban összefoghatják a szálakat és eljuthatnak azokhoz a dílerekhez, sőt magához a hálózathoz, melynek felszámolása elengedhetetlen a kábítószer-fogyasztás visszaszorítására – magyarázta Ónodi Árpád.

A találkozón megszólalt két szórakozóhely – a Story Bár és a Rocktár - üzemeltetője is és elmondták, ők mivel próbálják kulturált körülmények közé szorítani és biztonságosabbá tenni a fiatalok kikapcsolódását.
Pintér Katalin, a Story Bar egyik tulajdonosa elmondása szerint náluk lehet kapni egy karszalagot, mely kimutatja azt, ha az italba valamilyen tudatmódosító anyag került. Ezen felül a bárban ki van írva, hogy a poharát senki ne hagyja őrizetlenül.

A Rocktár a régióban már elhíresült a biztonsági intézkedései révén. Több olyan szankciót vezettek be, mely a fiatalok kulturált kikapcsolódását szolgálja. Így például öt fiatalkorút egy felnőtt vihet csak be a szórakozóhelyre úgy, hogy végig velük marad. Bár furcsának tűnik, de megvan az oka annak is, hogy nem lehet aludni a rendezvényeken.

- Nem tudhatjuk, hogy valóban csak pihen, rosszul van, vagy ájult az illető – magyarázta Ónodi Árpád, aki már tizenöt éve vezeti a Rocktár könnyűzenei bázist és ezzel a tapasztalattal a háta mögött, valamint egy kisfiú és egy kislány édesapjaként tanácsolta azt, hogy a szülők kezdetben vigyék magukkal buliba és koncertre a gyermekeiket.
- Meg kell tanulniuk a gyerekeknek a viselkedést egy új, idegen közegben, amit egy buli, szórakozóhely, illetve koncert jelent. Ha pedig nem a szülő viszi el az első buliba a fiatalt, akkor az keressen magának olyan megbízható havert, barátot, barátnőt, aki már magabiztosan feltalálja magát a szórakozóhelyen, akire lehet számítani, aki jó példával áll előtte és nem a rossz irányba viszi – magyarázta Árpád, majd hozzátette, hogy azok a fiatalok tudnak igazán „viselkedni”, akik nem városlakók, hanem messzebbről érkeznek és a buli végén megy érte az apuka, anyuka vagy egy ismerős felnőtt.

Dr. Kása Zsuzsanna a Móra Ferenc gimnázium igazgatónője az „After Party”’-k nyomdafestéket nem tűrő plakátjait sérelmezte, melyen szerepelhet az iskola neve is. Véleménye szerint a mértéktelen ivásra és kábulatra csábító party-reklámok nem egyeztethetőek össze az iskola nevével. Javasolta, hogy ne lehessen ráírni a plakátra az iskola nevét, hiszen nem az a szervező, hanem a szórakozóhely. Véleményével Rokolya Csaba, a Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium igazgatója is maximálisan egyetértett.
A találkozón ez a felvetés már döntéssel is zárult. Ónodi Árpád, aki helyszínt biztosít az After Party-k számára, ígéretet tett, hogy csak olyan plakát kerülhet a médiába és közösségi oldalakra, melyen nem szerepel az iskola neve. Leszögezte, hogy kizárólag azért vállalja ezen rendezvények megszervezését, mert így a félegyházi iskolák biztosak lehetnek a problémamentes lebonyolításban.

Összességében elmondható, hogy a kerekasztal-megbeszélés elérte célját, hiszen a résztvevők minden oldalról körbe tudták járni a fiatalok szórakozásakor fellépő túlkapásokat, melyek nem kizárólag az iskolaidőn kívül, vagy az éjszakában mutatkoznak meg, ezért általánosságban véve kell vele foglalkozni. A felelősségen pedig a szülőnek, diáknak, tanárnak, szórakozóhelynek egyaránt osztozkodnia kell. A mostani rendezvény tulajdonképpen egy nyitó beszélgetés volt, mely folytatódni fog a továbbiakban. A résztvevők reményei szerint ezeken már a hatóság is képviseltetni fogja magát és minden bizonnyal eredménnyel fog zárulni a kezdeményezés a már most is megtett, valamint a jövőben várható erőfeszítéseknek köszönhetően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 10:58, vasárnap | Helyi

Hírek az Ótemplomból

Pünkösdvasárnap, a Szentlélek kiáradásának főünnepe – 2024. május 19.

2024. Május 17. 19:42, péntek | Helyi

A digitális dzsungelben is van létjogosultsága a grafikáknak

A Holló László Képzőművész Kör Grafikai Szakkörének kiállítása nyitotta meg a Városalapítók hete programsorozatát május 17-én (pénteken) az Ágyú Kézműves Sörgaléria és Gasztroműhelyben.

2024. Május 17. 10:17, péntek | Helyi

Erőszakkal akarta rávenni

Vádemelést javasolnak azzal az idős férfival szemben a kiskunfélegyházi rendőrök, aki az utcán kezdte ütlegelni korábbi élettársát azért, hogy rábírja a visszaköltözésre.

2024. Május 17. 09:48, péntek | Helyi

MME: nem kell félni az ártalmatlan tőrösdarazsaktól

Májustól lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére, de ezek a rovarok az emberekre, a háziállatokra nem veszélyesek - figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MME)