Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Június 28. 16:00, szombat | Életmód
Forrás: - szerk. -

Hogyan lassítsuk a demenciát?

Hogyan lassítsuk a demenciát?

Vitamindús, koleszterinszegény táplálkozással sokat tehet a demencia megelőzéséért. A koleszterin ugyanis igazi érgyilkos, nem utolsósorban az érelmeszesedés fő kiváltója.

1. Megfelelő étkezés
Vitamindús, koleszterinszegény táplálkozással sokat tehet a demencia megelőzéséért. A koleszterin ugyanis igazi érgyilkos, nem utolsósorban az érelmeszesedés fő kiváltója. Tanulmányok igazolják, hogy a mediterrán étrend kifejezetten megelőző hatású lehet. Lényege a sok zöldség, hal, fehér hús és jó minőségű olívaolaj fogyasztása.

2. Sok mozgás
A testmozgás, az izmok megdolgoztatása képes lassítani a kóros folyamatot. Az úszás, séta a legjobb mozgásforma. A demencia kockázatát akár negyedére csökkentheti, aki aktív életet él. Napi 2-4 km séta senki számára sem megerőltető és még csak sportfelszerelés sem kell hozzá. A tánc is hasznos. Élvezetes és az egyensúlyérzéket kifejezetten javítja.

3. Elmetorna
Aki soha nem hagyja abba a tanulást, agyát tornáztatja, sokat tesz a demencia megelőzéséért. Aki valamilyen hangszeren játszik, fest vagy rajzol, agyi pályákat dolgoztat meg. Hasonlóan jó agytréning a nyelvtanulás. De már azzal is sokat tesz mentális egészségért, ha társaságba jár, rendszeresen találkozik barátaival, kártyázik vagy sakkozik.

4. Antioxidánsok
Törekedni kell arra, hogy minél több antioxidáns kerüljön a szervezetbe. A kávé, a zöld tea sok antioxidánst tartalmaz. Már napi három-négy csésze kávéval jelentős mennyiséget tud bevinni a szervezetébe. Hasonlóan jó hatású a vörösbor: napi egy pohár vörösbor (és nem több!) elfogyasztásával annyi rezveratrol nevű antioxidáns juttatható a szervezetbe, amely már ki tudja fejteni érvédő hatását.

5. Ne dohányozzon!
A cigaretta a legkárosabb kategóriába tartozik, mert akár 80 százalékkal növelheti a demencia kialakulásának rizikóját. Szokjon le róla mielőbb!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.